Pijte dovoljno tečnosti u toku dana, bar 2 litre, ili barem nezaslađenog čaja ukoliko niste ljubitelj vode. Trudite se da svoj dan organizujete tako da imate 7 sati koji možete rezervisati za spavanje i tako će Vaš imunitet biti spreman da se uspešno izbori sa svim mikroorganizmima koji Vas napadnu.
Izbalansirana ishrana koja podrazumeva 5 voćnih obroka dnevno ili u istoj meri povrće u toku dana, do 150 gr mesa i samo 100 gr hleba je mnogima možda nezamisliva način ishrane, ali ukoliko svoj organizam naviknete na ovakav režim osetićete promene na bolje već posle 3 nedelje.
Osećate li se malaksalo? Imate li povišenu temperaturu, smanjen apetit? Uz to imate suv iritirajući kašalj ili proliv? Sve ovo mogu biti simptomi virusne infekcije, infekcije koja ne mora nas potpuno oboriti u krevet sa visokom temperaturom i groznicom, već ovakav virus možemo preboleti na nogama.
Virusi će izazvati kakvu infekciju samo ukoliko imaju prostora za to, ako je Vaš imuni sistem oslabljen, što usled postojanja nekog drugog oboljenja, konzumiranja kakvih lekova koji vrše supresiju imunog sistema ili imate slab imunitet jer neredovno spavate, nepravilno i neredovno se hranite.
Virusi su čudni i podmukli mikroorganizmi koji mogu doneti ljudima neprimetnu infekciju, prehladu ali i ozbiljne infekcije koje se mogu završiti i letalno. Ipak većina virusa koji najčešće napada ljude su virusi protiv kojih se možemo boriti odgovarajućim lekovima i jačanjem imuniteta.
Upravo tako, dokazano je da redovan unos omega 3 masnih kiselina iz ribe i morskih plodova podiže nivo serotonina i stvara idealnu i srećnu atmosferu u našem organizmu. Pozitivni efekti ribe se ogledaju i u prevenciji i smirivanju simptoma depresije, prevenciji raka prostate i dojke.
Nezasićene masne kiseline koje se mogu naći u velikom broju rečne i morske ribe, ali i morskih plodova mogu prevenirati srčana oboljenja, visok krvni pritisak, oštećenja moždanih ćelija pa samim tim i prevenirati nastanak demencije i Alchajmerove bolesti u starijem dobu.
Riba je namirnica sa malim procentom masnoce a bogata je dobrim proteinima. Riba je veoma bitan izvor omega 3 masnih kiselina, vitamina D, vitamina B2 ili riboflavina, izvor je i minerala, fosfora, kalcijuma, cinka, joda, magnezijuma i kalijuma.
Omega 3 masne kiseline su nutrijenti koji naš centralni nervni sistem održavaju u savršenom stanju. Dve omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ribi (EPA i DHA) su kiseline koje naš organizam ne proizvodi, i njih moramo unositi putem hrane ako želimo da sačuvamo naše mentalne sposobnosti.
Životne navike su dovele skoro do epidemije oboljenja koja nastaju usled dijetetskog režima ishrane koji sadrži mnogo loših masti i visoku koncentraciju proteina a nedovoljno omega 3 masnih kiselina. Možda baš danas treba da unesete promene u svoj život i da jedete ribu svaki drugi dan u nedelji.