Pistaći sadrže riboflavin, tiamin, niacin, folati, vitamin B6, sadrže bakar, mangan, kalijum, magnezijum, cink, selen i gvožđe. Bakra sadrži preko 100% dnevnih potreba u samo 100g, minerala koji je veoma važan za neurotransmisiju, metabolizam i stvaranje eritrocita.
Pistaći sadrže vitamin E, karotene i polifenole koji se bore protiv slobodnih radikala i štite naše ćelije od oštećenja. Jedno od jedinjenja koje se nalaze u pistaćima, gama tokoferol kog ima čak 23g u 100g pistaća, uz vitamin E se uspešno bori protiv oštećenja ćelija našeg najvećeg organa, kože.
Proizvodnja pistaća je ozbiljan posao koji zahteva strpljenje, jer treba da prođe i do 10 godina da jedna plantaža pistaća da maksimum plodova. Ali ovi plodovi su vredno čekanja, jer u sebi sadrže idealan sastav ulja, minerala i vlakana.
Koštunjavo voće koje zaslužuje svu našu pažnju i poštovanje su pistaći. Nepopularna cena u našoj zemlji ih ne čini namirnicom koja se nalazi u našoj mesećjom potrošačkoj kopri ali to nije razlog da s vremena na vreme sebe ne počastimo ovim zaista savršenim plodom prirode.
Slatko malo i nežno crveno bobičavo voće koje mami mirisom i ukusom a sadrži veliku količinu vitamina C u sebi jeste svakako malina. Na osnovu poslenjih istraživanja, upravo su maline te koje svojim fitonutrijentima, tačnije ketonom reosminom koji sadrži, u velikoj meri može prevenirati gojaznost.
Nije lako imati dobro i zdravo grožđe danas, jer ovo delikatno voće zahteva pažnju a evo i zašto. Grožđe sadrži dosta kalorija, oko 100 kalorija ima u 150g svežeg grožđa, sadrži vlakna, savršene šećere, vitamin C, vitamin K, kalcijum i natrijum, vitamine B1 i B6.