Voće i povrće koje sadrži velike količine vitamina C u sebi uvek će stimulisati naš metabolizam, tako da konzumiranjem limuna, narandže, grejpa ili mandarina unećemo preko potreban vitamin C koji utiče da anš imuni sistem bude uvek na maksimumu ali i sprečava nagle skokove glukoze u krvi.
Začini mogu da ubrzaju varenje u velikoj meri tako da kombinovanjem svojih omiljenih začina možete ubrzati metabolizam koliko i kada Vi to želite. Kajen, beli luk, cimet, đumbir, crni biber i kari, to su začini koji če najpre izazvati pojačanu cirkulaciju u Vašem želudcu i ubrzati metabolizam hrane.
Hrana koja sadrži omega 3 masne kiseline može ubrzati Vaš metabolizam. Omega 3 masne kiseline pre svega smanjuju nivo hormona leptina koji usporava metabolizam pa će zatim ubrzati sve procese koji se tokom njega odvijaju. Namirnice koje to mogu učiniti su masna riba, orasi, lešnici, laneno seme.
Jabuke su voće koje utiču na ubrzavanje metabolizma hrane i pomaže svima onima koji žele da izgube par suvišnih kilograma. Naravno da je najbolje jesti jabuke koje su organski gajene, domaće a ne iz uvoza, ali i kupovne su podjednako bogate pektinom i vodom, prirodnim šećerima i vitaminom C.
Crvena ljuta paprika sadrži kapsaicin koji inhibira naše receptore za bol, smanjuje apetit i u kratkom vremenskom periodu ubrzava cirkulaciju pa tako i ubrza proces varenja hrane. Metabolizam se ubrza za čak 25% nakon konzumiranja ljutih crvenih pepričica i to u trajanju od 3 sata.
Znate li da i sušene začinske biljke sadrže kalcijum? Upravo tako, u bosiljku, majoranu, origanu, nani, žalfiji, ruzmarinu, peršunu se nalaze lepe količine kalcijuma, pa ukoliko volite začinske biljke, ovo je razlog više da ih koristite svakodnevno.
Melasu možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane ili specijalizovanim prodavnicama ili delovima pordavnica koji prodaju proizvode sa manje šećera ili proizvode za osobe koje boluju od šećerne bolesti. Melasa je savršena i zbog toga što samo jedna velika kašika melase sadrži preko 170 mg kalcijuma.
Kada su u pitanju koštunjave voćke, i u njima se naravno nalazi pravo malo bogatstvo u vidu kalcijuma. Ipak, bademi su ti koji drže primat kada je kalcijum u pitanju. U 100 g badema se nalazi oko 300 mg kalcijuma, dok ga znatno manej ima u istim količinama kikirikija ili lešnika.
Pasulj i boranija su povrće koje je bogato kalcijumom pa osmislite obrok koji sadrži ovo povrće uz dodatak brokolija i zadovoljićete dnevnu potrebu za ovim bitnim elementom, prevenirati osteoporozu u zrelom dobu i prevenirati prelome ali i ubrzati zarastanje prelomljene kosti.