Protekle nedelje smo pisali o kafi kao o bogatom izvoru antioksidansa. Koja hrana je još izuzetno bogata antioksidantnim materijama? Kada je voće u pitanju, to su borovnice, crne ribizle, brusnice, maline, jagode, jabuke vrsta "Crveni delišes" i "Greni Smit".
Slobodni radikali se spontano stvaraju u organizmu tokom različitih metaboličkih procesa. Dobro je znati da čak 99% slobodnih radikala u našim ćelijama završi mirno u obliku vode, ali 1% preostalih pravi štetu. Zato organizam poseduje sopstvene mehanizme za odbranu od slobodnih radikala.
Određena istraživanja pokazuju da je kod trudnica koje unose kofein preko kafe i drugih napitaka više puta u toku dana rizik od pobačaja veći u odnosu na trudnice koje ne piju ili umereno piju kofeinske napitke. Imajte na umu da je kofein stimulant, da povećava krvni pritisak i ubrzava puls.