Jod je mineral značajan za pravilno funkcionisanje tiroidne žlezde koja luči dva hormona - trijodotironin (T3) i tiroksin (T4), a lučenje ova dva hormona reguliše TSH, hormon koga proizvodi hipofiza.
Jod je oligoelement neophodan našem organizmu da bi pravilno funkcionisao. Ipak, pošto nije toliko prisutan u našoj ishrani, moguće je da se u nekom trenutku u životu javi nedostatak ovog važnog minerala.
Čak i kada ste se nedeljama unapred pripremili za sunčanje, neka pravila ostaju i moraju se poštovati ukoliko želite da vaša koža bude zdrava. Izbegavajte izlaganje suncu između 12 i 16h.
Nekoliko nedelja pre letovanja ili pre dužih perioda izlaganja suncu potrudite se da uključite u ishranu namirnice koje pomažu da ujednačeno pocrnite i duže zadržite preplanuli izgled. Jedite voće i povrće bogato karotenoidima.
Volite da se sunčate leti (možda i ne samo leti), ali se još pitate kako je najbolje pripremiti kožu da biste dugo zadržali lep preplanuli ten. Mesec dana pre letnje sezone, posavetujte se sa farmaceutom oko najboljih dodataka ishrani bogatih karotenoidima.
Iako leblebije nisu bogate mastima, sadrže polinezasićene masne kiseline, kao što je alfa-linoleinska kiselina (ALA), esencijalna omega-3 kiselina od koje se mogu sintetisati i druge omega-3 kiseline (EPA i DHA).
Zbog velike količine dijetarnih vlakana (8 g u 100 g leblebija), leblebije podstiču funkcije digestivnog trakta. Isto tako, jedna trećina tih vlakana je rastvorljiva a upravo taj tip se povezuje sa pozitivnim dejstvom na kardiovaskularni sistem.
Leblebija (naut ili slanutak) se kao i ostale mahunarke poput pasulja, graška i sočiva smatra odličnim izvorom proteina i vlakana, kao i više važnih vitamina i minerala.
Mirisi ne izazivaju više sećanja od neke slike ili zvuka, ali su ta sećanja često bogatija emocijama i mogu biti jako davna, čak iz ranog detinjstva. To je najčešće epizodno pamćenje koje nas vraća u prošlost uz prisećanje brojnih detalja.
Francuski istraživači testirali su kod dobrovoljaca njihovu sposobnost prisećanja kao i povezanost sa mirisima. Tokom 3 dana učesnici su posmatrali slike koje su povezivane sa nekim ne tako uobičajenim mirisima.
Copyright ©2002- Doktor.rs