Da li je bolje pojesti pomorandžu ili popiti čašu gotovog soka od pomorandže? Naučnici su odlučili da se pozabave ovim često postavljanim pitanjem. Činjenica je da fabrički sokovi često sadrže više šećera, a manje vlakana nego odgovarajuća količina pomorandži.
Sok od cvekle sadrži neorganske nitrate koje cvekla, kao i drugo povrće poput zelene salate i kupusa, kroz koren crpi iz zemlje. U telu se neorganski nitrati pretvaraju u azot-oksid koji opušta i širi krvne sudove.
Britanski istraživači proučavali su dejstvo konzumiranja soka od cvekle na vrednosti krvnog pritiska kod pacijenata sa hipertenzijom i utvrdili su koja količina soka može bitno da pomogne kod ovog zdravstvenog problema.
Da bismo što bolje iskoristili vitamin A iz povrća potrebno je da imamo na umu kakav vid pripreme jela od povrća može da utiče na gubitak ovog vitamina.
Naučnici su otkrili da se prilikom kuvanja paradajza uz dodatak ulja molekuli antioksidansa likopena restrukturiraju što olakšava njihov transport u krvotoku.
Često možete čuti preporuke da povrće treba jesti sveže, ne kuvano, ali postoji povrće koje sadrži sastojke koji sprečavaju apsorpciju nekih važnih nutrijenata.
Italijanski istraživači proučavali su kako različiti načini pripreme šargarepe utiču na sadržaj karotenoida, dobro poznatih antioksidantnih sastojaka.
Kada je grašak u pitanju, ovo mahunasto povrće predstavlja odličan izvor vitamina B1 (tiamina). Međutim, kuvanje u vodi, bar kad govorimo o grašku, nije najpogodniji način pripreme.
Način na koji pripremate povrće može da utiče na to koliko se po zdravlje važnih sastojaka u njemu zadržava. Neki nutrijenti su rastvorljivi u vodi, drugi u ulju, neki se uništavaju na visokim temperaturama, a neke ne možemo da iskoristimo ako je povrće presno.
Naučnici su utvrdili da ženski korisnici društvenih mreža imaju svest o 13% više stresnih događaja njihovih prijatelja i porodice nego žene koje ne koriste društvene mreže.
Copyright ©2002- Doktor.rs