Koji sastojak u paradajzu se aktivira kuvanjem?

Veličina:
AAA

Naučnici su otkrili da se prilikom kuvanja paradajza uz dodatak ulja molekuli likopena restrukturiraju što olakšava njihov transport u krvotoku. Likopen je antioksidantni i antiinflamatorni karotenoidni pigment za koji su naučnici utvrdili da smanjuje rizik od raka prostate. Prema istraživanjima, muškarci koji jedu deset i više porcija paradajza nedeljno imaju manji rizik od raka prostate za 18%. Kao porcija se računa jedan srednji paradajz ili sedam čeri paradajza. Neka istraživanja pokazala su da likopen može da doprinese smanjivanju rizika od srčanih oboljenja kao i snižavanju nivoa LDL holesterola.

Čitajte dalje


Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 92491 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
    123
45678910
11121314151617
18
19
2021222324
252627282930 
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: