5 tipova masti koje su dobre za naš organizam
Nisu sve masti loše za naš organizam - pojedina ulja upravo doprinose našem zdravlju, i to naročito zdravlju kardiovaskularnog sistema. Laurinska kiselina u kokosovom ulju utiče na povećanje nivoa dobrog, HDL holesterola, a maslinovo ulje smanjuje rizik srčanog udara i kardiovaskularnih oboljenja zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima. Namirnice sa omega-3 masnim kiselinama (kojih ima i u maslinovom ulju) doprinose kardiovaskularnom zdravlju, regulišu raspoloženje i podstiču imunitet. Puter i gi (prečišćeni puter) sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline koje su neophodne za pravilno funkcionisanje mozga, kao i za zdravu kožu, kosu i nokte. Avokado je još jedna namirnica bogata nezasićenim masnim kiselinama, kao i antioksidantnim vitaminom E, koji je važan za prevenciju bolesti kardiovaskularnog i nervnog sistema.
Pošaljite svoj komentar