Nismo alergični na gluten, nego na proteine iz žitarica

Veličina:
AAA

Gluten je izraz koji nije potekao iz nauke nego iz prehrambene industrije, i u pitanju je proizvod koji je skup više materija i proteina koji se dobija u procesu proizvodnje proizvoda od žitarica, pšenice naravno u najvećem procentu ali to nikako ne znači da se gluten ne može stvoriti i od ovasa npr. Neko može biti alergičan samo na jedan od 4 primarna glutena i da taj protein iz pšenice pravi alergijsku reakciju. Gluten koji se stvori tokom procesa prerade pšenice ima 4 proteina, gluteline, albumine, globuline i prolamine i ukoliko otkrijete da je Vaš organizam alergičan na neki od ovih proteina onda svakako da proizvode koji sadrže taj protein ne treba da jedete.

Tagovi: albumini žitarice pšenica gluten alergija proteini

Čitajte dalje


Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 92668 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
29
3031  
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: