12 najzdravijih namirnica koje redovno treba jesti

Veličina:
AAA

Danas govorimo o hrani koja se prema anketama i istraživanjima smatra najzdravijom i koju bi bilo dobro da uključite u svakodnevnu ishranu. Verovali ili ne, nije reč o novim i skupim egzotičnim supernamirnicama, već o namirnicama koje su nam uglavnom lako dostupne.

  • Brokoli - bogat je vitaminom C, folnom kiselinom, kalcijumom, kalijumom i vlaknima. Obiluje antioksidansima i pomaže u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i nekih tipova karcinoma.

  • Kelj - odličan izvor gvožđa, vitamina C i K, kao i karotenoida i flavonoida koji pomažu u prevenciji bolesti. Zahvaljujući vlaknima i sumporu kelj podstiče detoks organizma.

  • Avokado - obiluje vitaminima B-kompleksa, vitaminima E i K, kao i zdravim mastima. Avokado pomaže u regulaciji nivoa holesterola u krvi, kao i povišenog krvnog pritiska.

  • Borovnice - bogate su polifenolima koji smanjuju kardiovaskularni rizik i pomažu u mršavljenju. Ovo voće takođe usporava razvoj problema sa pamćenjem kod starijih ljudi.

  • Jabuke - odličan izvor antioksidansa i vlakana. Pomažu u regulaciji nivoa holesterola - u jednom istraživanju osobe koje su tokom 6 meseci svakodnevno jele jabuke snizile su nivo LDL holesterola za 23%, dok je njihov HDL holesterol na kraju eksperimenta bio veći za 4%.

  • Brazilski orasi - predstavljaju najbolji izvor selena, a obiluju i cinkom, magnezijumom, vitaminima E i B1.

  • Bademi - bogati su kalcijumom, magnezijumom, vitaminima B-kompleksa, vitaminom E i vlaknima, te predstavljaju izvrsnu užinu koja istovremeno pomaže u održavanju zdravih nivoa holesterola i na taj način nas čuva od bolesti kardiovaskularnog sistema.

  • Ovsena kaša - predstavlja odličan izvor složenih ugljenih hidrata i vlakana, zahvaljujući čemu pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i takođe drži apetit pod kontrolom. Ovas je bogat vitaminima B-kompleksa, kalijumom, magnezijumom i gvožđem.

  • Pšenične klice - obiluju vitaminom E, vitaminom B1, folnom kiselinom, kalijumom, gvožđem i manganom. Pšenične klice povoljno utiču na imunitet, poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje i potpomažu varenje i mršavljenje.

  • Masna riba - skuša, haringa, sardine, tuna i losos sadrže visok postotak omega-3 masnih kiselina, koje doprinose zdravlju kardiovaskularnog i nervnog sistema, regulišu raspoloženje, važne su za lepu i zdravu kosu, kožu i nokte, i održavaju crevnu floru zdravom.

  • Piletina - sjajan izvor proteina, pomaže u izgradnji mišićne mase. Sadrži triptofan, magnezijum i vitamine B-kompleksa tako da smanjuje napetost i poboljšava raspoloženje. Pileća supa tradicionalno pomaže kod simptoma prehlade, gripa i drugih resporatornih infekcija.

  • Jaja - kao i piletina, jaja predstavljaju odličan izvor proteina. Sadrže i vitamin B12 koji je naročito važan za naš nivo energije i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Lutein i zeaksantin iz jaja takođe podržavaju očno zdravlje.

Tagovi: gvožđe holesterol kardiovaskularno zdravlje nervni sistem prevencija stres superhrana

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94740 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
     12
3
456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: