Zdravlje A-Š

Zdravlje A-Š diskusije na doktor.rs forumima

Pogledajte i diskusije na doktor.rs zdravstvenom forumu »

Žene i alkoholizam

Nemački istraživači su pokazali da žene brže postaju zavisne od alkohola i brže se javljaju teški simptomi u odnosu na muškarce. Studija, urađena na Univerzitetu Hajdelberg i objavljena u magazinu Alkoholizam, pokazuje da se kod žena koje konzumiraju alkohol ranije javljaju depresija, kao i oboljenja srca i jetre.

Antibiotska terapija sa cinkom ubrzava oporavak od teške pneumonije

Terapija standardnim antibioticima kojoj je dodat cink značajno redukuje trajanje teških pneumonija, pokazala je studija John Hopkins Bloomberg Shool of Public Health i International Centre for Diarrhoical Disease Research Bangladesh. Pneumonija je vodeće oboljenje i čest uzrok smrti u dece uzrasta do 5 godina, naročito u zemljama u razvoju. Istraživači veruju da cink primenjen u terapiji pneumonije može značajno smanjiti antibiotsku rezistenciju, smanjiti potrebu za primenom kombinacije više lekova, kao i komplikacije i smrtnost uzrozokovane teškom pneumonijom.

Angioplastika i pušenje

Paradoks je da, pušenje kao smrtonosna navika doprinosi razvoju oboljenja krvnih sudova, pomaže da arterije ostanu otvorene u toku procesa lečenja začepljenih krvnih sudova nogu. Studija je pokazala da su pušači koji su nastavili da puše nakon angioplastike imali niži stepen ponovnog suženja arterija nego nepušači. Kako se i očekivalo, istraživači koji su vodili studiju na Univerzitetu u Beču ne preporičuju pušenje, ali rezultati pokazuju da povećan nivo ugljen-monoksida nakon angioplastike i ugradnje stenta u arterije donjih ekstremiteta može da prevenira njihovo ponovno začepljenje.

Suicidalno ponašanje genetski uslovljeno

Naučnici u Francuskoj i Švajcarskoj su otkrili gene koji mogu biti odgovorni za suicidalno ponašanje. Dve studije, koje su rađene sa pacijentima na psihijatrijskoj klinici, pokazuju da oni sa promenama u jednom od dva gena pokazuju veću sklonost ka samoubistvu. Jasno je da su među pacijentima koji boluju od depresije neki u većoj meri skloni suicidalnom ponašanju u odnosu na druge. Naučnici pokušavaju da dokažu da je ovakva razlika genetski uslovljena.

Fizička aktivnost je jednako efikasna kao i neki lekovi

Visok krvni pritisak je jedan od značajnih faktora rizika za nastanak srčane slabosti. Redukcija vrednosti krvnog pritiska je ključ za smanjenje rizika za nastanak moždanog udara i srčane slabosti u hipertenzivnih pacijenata. Američki istraživači su pokazali da su vežbe isdržljivosti umerenog intenziteta podjednako efikasne kao i neki lekovi koji se koriste u terapiji visokog pritiska.

Odbačena teorija HIV

Oralna polio vakcina/HIV teorija tvrdi da je pandemija HIV-a nastala kontaminacijom polio vakcine. Naime, tvrdi se da su šimpanze Demokratske Republike Kongo bile izvor majmunskog imunodeficijentnog virusa (simian immunodeficiency virus, SIV), koji je prenošen na ljude preko tkiva šimpanzi koje je korišćeno za spravljanje oralne polio vakcine

Zeleni čaj

Rezultati studije Univerziteta u Misisipiju pokazuju da preparati na bazi koncentrovanog ekstrakta čaja mogu pomoći opstanku i rastu pojedinih tumora.

Protein odgovoran za dugotrajno pamćenje

Istraživanje Američkog Nacionalnog instituta za zdravlje deteta i ljudski razvoj pokazalo je da ćelijski enzim igra ključnu ulogu u produkciji proteina potrebnog za dugotrajno pamćenje. Ovaj protein poznat je kao mBDNF (mature Brain-Derived Neurotrophic Factor). Ranije studije pokazale su da je mBDNF ključan za sposobnost pamćenja informacija duže od jednog dana

Novi testovi za dijagnostifikovanje šizofrenije

Zasada se postavljanje dijagnoze shizofrenije bazira na anamnestičkim podacima i psihijatrijskoj proceni pacijenta. Promene koje uzrokuju ovaj poremećaj su još uvek velika misterija za lekare. Postoje brojni podaci koji sugerišu na povezanost ovog oboljenja sa nivoom dopamina i broja receptora za dopamin, koji se nalaze na površini nervnih ćelija.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 93087 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
29
30    
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: