Zdravlje A-Š

Zdravlje A-Š diskusije na doktor.rs forumima

Pogledajte i diskusije na doktor.rs zdravstvenom forumu »

Telemedicina

Telemedicina predstavlja skup procedura za prenos medicinskih informacija u elektronskom obliku. Početak njenog razvoja vezuje se za period od pre dvadesetak godina. U tom vremenu razvijala se paralelno sa razvojem telekomunikacionih i informacionih tehnologija, najpre preko telefonskih i optičkih veza, zatim preko raznih lokalnih Intranet mreža, da bi sa pojavom globalne mreže (Interneta) i sama prerasla u globalni servis. Mogućnosti koje su joj time pružene, mada još uvek u maloj meri iskorišene, gotovo su neograničene.

Nemačka studija ukazuje da mobilni telefoni utiču na zdravlje

Nemački istraživački institut izašao je u javnost sa analizom rezultata studije koju je naručio bonski operator mobilne telefonije T-Mobile (Deutsche Telekom MobilNet GmbH). Njegovi naučnici kažu da rezultati pokazuju da signali mobilnih telefona mogu izazvati zdravstene probleme. T-Mobile nije objavio rezultate koji su mu dostavljeni krajem prošle godine jer, kaže, još nije završena druga faza projekta.

Moždana stimulacija kao terapija u Parkinsonovoj bolesti

Duboka moždana stimulacija je relativno nova procedura koja može pomoći nekim pacijentima sa Parkinsonovom bolešću kada lekovi prestanu da deluju. Nova istraživanja su pokazala da ova metoda ne dovodi do poremećaja mentalnog funkcionisanja niti promene raspoloženja nakon dužeg vremenskog perioda.

Novi doping test

Nova tehnika će omogućiti sportskim zvaničnicima da naprave jasnu razliku između sintetskih i prirodnih steroida. Zahvaljujući ovoj tehnici u budućnosti će biti mnogo teže izbeći detekciju steroidnih doping sredstava.

Novi vid terapije oboljenja srca

U Pittsburgu će početi klinička studija koja ima za cilj utvrđivanje mogućnosti ubrizgavanja sopstvenih matičnih ćelija u srce. Studija će obuhvatati pacijente sa ishemijskom bolešću srca koji su planirani za hiruršku intervenciju.

Antioksidansi i katarakta

Istraživači su pokazali da dijeta bogata antioksidansima iz voća i povrća može sprečiti poremećaje na nivou ubikvitin-proteaza sistema koji ima ulogu u uklanjanju oštećenih proteina sa očnog sočiva. Kada je suviše oštećenih proteina akumulirano na sočivu može se javiti katarakta.

E-mail doprinosi porastu broja gojaznih osoba

Eksplozija broja korisnika elektronske pošte bi mogla pridonijeti pojavi generacije uredskih djelatnika koji imaju višak kilograma. Osobe zaposlene u kompanijama u kojima su zbog medjusobne komunikacije sa kolegama bile prisiljene da hodaju bar do kancelarija svojih kolega, sada sav posao mogu obavljati sa nekoliko klikova miša, upozoravaju stručnjaci iz organizacije Sport England.

Novi mehanizmi oštećenja krvnih sudova

Pokazano je da konzumiranje cigareta i visok nivo holesterola uzrokuju porast oboljenja krvnih sudova, ali su ipak u mnogim slučajevima ovi faktori odsutni. Nova studija, objavljena 26. maja 2005. godine u časopisu Nature, nudi dokaze o jednom drugom mehanizmu koji takođe moze uzrokovati oboljenje krvnih sudova. Studija pokazauje da abnormalnosti metabolizma u zidu arterija mogu biti uzrok ovakvih poremećaja.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 92920 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627
28
293031
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: