Lek gliklazid može poboljšati odgovor na insulin kod insulin-nezavisnih dijabetičara

Veličina:
AAA
Treba pokušati sa kombinovanom terapijom Gliklazidom i injekcijom insulina pred spavanje pacijentima sa insulin-nezavisnim dijabetesom (tip II), kod kojih terapija Sulfonil-urejom nije imala uspeha, a pre uključivanja monoterapije insulinom, savetuju brazilski istraživači.

Dr. A. C. S. Chazan and Dr. M. B. Gomes sa Drzavnog Univerziteta u Rio De Zeneiru (Rio de Janeiro State University, Rio de Janeiro), su dosli do zaključka radeći studiju koja dokazuje da kombinovana terapija izaziva bolji glikemijski odgovor na uzeti obrok nego terapija samo insulinom pred spavanje.

Njihovo istraživanje je obuhvatilo 25 dijabetičara (tip II) sa neuspelom terapijom Sulfonil-urejom, i najmanje dva puta izmerenom glikemijom na taste od 180 mg/dL u periodu od dva meseca. Za to vreme su pacijenti dobijali maksimalne doze Sulfonil-ureje.

Pacijentima su davane tri vrste terapija. Svaka je trajala dva meseca: Gliklazid (320 mg), Gliklazid (320 mg) + insulin pred spavanje, i terapija samo insulinom.

Tokom kombinovane terapije došo je do pada svih glikemijskih vrednosti. Dvanaest (48%) pacijenata je postiglo jutarnju glikemiju na taste 140 mg/dL, značajno povećanje telesne mase, ali ne i povećanje C-peptida ili smanjenje hemoglobina A1c. Nivo C-peptida u glukozi se povećao sa 0.9 na 1.3 tokom ove kombinovane terapije.

Uprkos povećanju doza insulina za 50%, pri prelasku sa kombinovane terapije na monoterapiju insulinom, samo je tri pacijenta održalo vrednost jutarnje glikemije nižu od 140 mg/dL.

Kao i u dosadačnjim studijama, dužina trajanja dijabetesa, indeks telesne mase kao i prethodne kontrole bolesti nisu bile korisne za predviđanje odgovora na ovu terapiju. Prema tome, rezultati kazuju da nijedan klinički faktor ne može predvideti odgovor pacijenta na primenjenu terapiju, tvrde istraživači.

"Iako naša studija nije bila idealno kreirana da dokaže da je kombinovana terapija najefikasnija, zaključili smo da je kombinovana terapija rezultovala boljim efektima na glikemiju od primenjene mono terapije insulinom pred spavanje. Uprkos teškoćama u predviđanju odgovora na ovu terapiju, savetujemo njeno korišćenje pacijentima sa dijabetesom tipa II pre započinjanja monoterapije insulinom," zaključuju istraživači.

[Aleksandar Živković]

2001; 34(1):49-56. JMBR

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentarWellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94727 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27
28293031  
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: