Neuropsihijatrija

Tekstovi na temu neuropsihijatrije i neurodegenerativnih oboljenja.

Neuropsihijatrija diskusije na doktor.rs forumima

Pogledajte i diskusije na doktor.rs zdravstvenom forumu »

Antiepileptik, Valproate, povezan je sa gojenjem pacijenata

Pacijenti koji boluju od epilepsije i leceni Valproate-om, pokazuju znacajno povecanje telesne mase u poredjenju sa pacijentima na terapiji Lamotrigine-om, izjavljuju istrazivaci. Promene telesne mase su bile prioritetni cilj istrazivanja, ali dobijeni su i rezultati da je efikasnost oba leka slicna, kao i da se Lamotrigine bolje podnosi.

Bolje razumevanje uzroka depresije vodi stvaranju boljih antidepresiva

Dublje razumevanje bioloskih uzroka depresije ce biti potrebno za poboljsanje razvitka novih antidepresivnih lekova, istice se u navedenom radu. Danasnji antidepresivi imaju manje nezeljenih dejstava i manje su toksicni nego prva generacija triciklika i monoaminskih inhibitora, ali je njihova efikasnost vrlo malo izmenjena, tvrdi Roger M. Pinder, International Medical Director CNS & Cardiovascular, Organon Inc., West Orange, New Jersey, SAD.

Terapija jutarnjom svetlošću je najbolja za zimsku depresiju

Vremensko uskladjivanje svetlosne terapije protiv zimske depresije kod ljudi koji pate od sezonskih afektivnih poremecaja moze poboljsati svoj efekat. Antidepresivni efekat svetlosti je potenciran rano - jutarnjom primenom u cirkadijalnom ritmu, tvrde istrazivaci sa New York State Psychiatric Institute i the Department of Psychiatry, Columbia University, New York, iz SAD-a.

Vežbanje obezbeđuje brz oporavak od depresije

Fizicke vezbe imaju brzi i bolji efekat od antidepresivnih lekova kod pacijenata sa tezom depresijom. Pozitivni rezultati su zabeleženi pri probnom ispitivanju nad sedam žena i pet muškaraca, starih u proseku 49 godina, sa depresivnim epizodama, koje su prosečno trajale devet meseci, a dijagnostikovane su prema Dijagnostickoj statističkoj reviziji (Diagnostic and Satistical Manual Revision IV).Kod deset pacijenata antidepresivni lekovi nisu imali efekta u lečenju simptoma.

Depresija je neadekvatno tretirana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Vise od polovine pacijenata, identifikovanih nezavisnim psihijatrijskim skriningom kao depresivni, su imali neadekvatan tretman u centrima primarne zdravstvene zastite, isticu istrazivaci "klinickog i istrazivackog programa za depresiju" iz Bostona, Masacusets, SAD. Ovaj program je obradio 698 depresivnih pacijenata, koji su leceni u centrima primarne zdravstvene zastite.

Savetovanje pomaže u lečenju nesanice

Usvajanje novih stavova i navika o spavanju bi moglo biti od koristi u lecenju nesanice, i postati alternativa lekovima. "Mnogi pacijenti su postigli dobre rezultate kad je kvalitet i trajanje sna u pitanju, ne koristeci pilule za spavanje, a efekti su trajali i do sest meseci," kaze medicinski psiholog dzek Edinger (Jack Edinger). Vise od jedne desetine odraslih amerikanaca pati od nepodnosljive i uporne nesanice.

Hemijski signali ostvaruju veze u mozgu i mišićima

Otkrivene su dve vrlo vazne uloge za potentne hemijske signale. Signali su, do sada, bili poznati kao vodici nervnih puteva i mozdanih celija nervnog sistema u razvoju. Sada je dokazano da imaju ulogu i u rasporedjivanju misicnih vlakana ka njihovom konacnom rasporedu i vezama u misicu. U novoj studiji je, takodje, primeceno da, dok signal pocetno odbija misicne celije, kasnije se ponasa kao atraktant.

Marihuana može izazvati akutni infarkt krvnih sudova centralnog nervnog sistema

Upotreba marihuane izazvala je akutni infarkt krvnih sudova centralnog nervnog sistema (CNS) kod tri tinejdzera, izazvavsi smrt kod dvojice. Povodom ovih dogadjaja porasla je bojazan da upotreba ove lake droge moze povecati rizik od "mozdanog udara" u pomenutoj populaciji. Ovo su izjavili istrazivaci sa Sent Luis Univerziteta, u SAD (St. Louis University School of Medicine, St. Louis, Missouri), i objavili na godisnjem skupu pedijatrijske patologije u Atlanti, Dzordzija.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 93377 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
 123456
78910111213
14151617181920
2122
23
24252627
282930    
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: