Tireoidna žlezda depresivnih pacijenata je rezistentna na tireotropni uticaj

Veličina:
AAA
Pacijenti koji pate od depresije imaju slabo kompenzovanu otpornost tireoidne žlezde na tireotropin - stimulišuži hormon poreklom iz hipofize.

Ovo je glavni rezultat istraživanja na Department of Veterans Affairs Medical Center, Nashville, Tennessee, i drugim institucijama u SAD i Italiji o uticaju koncentracije i bioaktivnosti tireotropina na depresiju tokom nesanice.

Jedna noć bez sna, beleže istrazivaci, prouzrokuje kratku remisiju kod, približno, polovine depresivnih pacijenata.

Takođe, klinički neispoljen hipotireoidizam može biti povezan sa depresijom, a promene u funkciji hipotalamus - hipofiza - tireoidna žlezda - osovine mogu uticati na promene raspoloženja kod nespavanja.

Procenjivano je raspoloženje pre i posle spavanja kod 18 pacijenata sa značajnim depresivnim poremećajima i kod 10 zdravih dobrovoljaca. Tireotropin u serumu je meren svakih 15 minuta tokom prekida sna.

Takođe je merena bioaktivnost tireotropina, odgovor tireotropina na protirelin sledećeg popodneva kao i ostali indeksi hipotalamus - hipofiza - tireoidea - funkcije

Kao dodatak, meren je nivo serumskog kortizola, koji, takođe, ima cirkadijalni ritam lučenja, da bi se utvrdilo da li su promene ograničene na hipotalamus - hipofiza - tireoidea osu.

Nađeno je da je koncentracija serumskog tireotropina tokom noći dosledno viša kod pacijenata sa pozitivnim odgovorom - poboljšanjem raspoloženja.

Pacijenti sa poboljšanjem raspoloženja imali su povećane odgovore na protirelin sledećeg popodneva. Bioaktivnost tireotropina kod ispitanika bez poboljšanja bio je značajno viši nego kod onih sa poboljšanjem. Ostali tireoidni indeksi i koncentracija serumskog kortizola su bile slične među grupama.

Istraživači su zaključili da depresivni pacijenti nemaju subklinički autoimuni primarni hipotireoidizam već blago kompenzovanu rezistenciju na aktivnost tireotropina.

Ispitanici sa pozitivnim odgovorom (poboljšanjem raspoloženja) na nesanicu reagovali su sekrecijom veće količine tireotropina normalne bioaktivnosti, dok su oni sa negativnim odgovorom reagovali sekrecijom tireotropina pojačane bioaktivnosti.

A.Ž.

Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentarWellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 93377 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
 123456
78910111213
14151617181920
2122
23
24252627
282930    
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: