Možemo li tkiva jednostavno zalepiti posle hirurške intervencije?

Veličina:
AAA
Da li bi to značilo brže lečenje? Manje zastrašujuče? Specijalni gel koji se ponaša kao lepak za tkiva je predstavljen pod imenom "Body Glue". Takođe je poznat i kao Autologni Trombocitni Gel (Autologous Platelet Gel - APG), koji je razvio dr Daniel Man, plastični hirurg sa Boca Raton, Florida.

"Body Glue" je sačinjen od pacijentove sopstvene krvi, objašnjava Dr Man, koji će predstaviti svoj pronalazak na 69. godišnjem naučnom susretu američkog društva plastičnih hirurga od 14-18. oktobra u Los Andjelesu, Kaliforniji.

"Body Glue" se spravlja dok je pacijent na operacionom stolu, i sastoji se iz trombocita, i koncentrisanih faktora rasta, koji pospešuju zarastanje i smanjuju ožiljavanje tkiva posle operacije. Nema nažna za prenošenje infekcija jer se aktivni sastojci uzimaju iz sopstvene krvi.

Kako se "Body Glue" pravi? Dok je pacijent u operacionoj sali, uzima se mali uzorak krvi. Krv se stavlja na obradu u specijalnu mašinu, razvijenu od strane Harvest Technologies, koja razdvaja uzorak na tri komponente. Najteži sloj je na dnu i sačinjavaju ga crvena krvna zrnca. Sledeći sloj je sačinjen od trombocita i belih krvnih zrnaca. Poslednji i najlakši sloj je sačinjen isključivo od plazme. Srednji sloj se koristi jer je bogat trombocitima i humanim faktorima rasta. Ova smesa se meša sa kalcijumom i trombinom da bi se dobio lepljivi gel. Tokom ovog procesa trombociti su degranulisani da bi oslobodili faktore rasta. Konačni proizvod se tada nanosi na operisanu površinu i ubrzava zaceljivanje na nekoliko načina: 1. Povećana produkcija kolagena; 2. Poboljšava rast novih krvnih sudova; 3. Smanjeno ožiljavanje; 4. Poboljšano zarastanje mekih tkiva.

Dr Man je do sad koristio "Body Glue" kod pacijenata podvrgavanim tretmanima Facelift-a, Brow Lift-a, zatezanju vrata, povećavanju i smanjivanju grudi, liposukcije, korekcije trbuha, ožiljaka od ujeda pasa.

[Aleksandar Živković]

/PRN/ BR, Fla.

Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 93381 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324
25
2627
282930    
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: