Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Sve blagodeti slatkog kukuruza

Kukuruz pored vitamina C sadrži i antocianis, feruličnu kiselinu, zeksatin, beta karoten, lutein, vaniličnu kiselinu, kafeičnu kiselinu, kaumaričnu kiselinu, sve supstance koje pojačavaju antioksidantno dejstvo kukuruza.

Kokice su najzdravija grickalica

Čak su i kokice zdrave i dobre za naš organizam. Osim što su jako ukusne i prijatne za žvakanje kokice zadovoljavaju potrebu za žitaricama punog zrna.

Mala žuta zrna stimulišu naša creva

Najnovija istraživajnja su pokazala da kukuruz stimuliše stvaranje dobrih bakterija u tankom crevu i da se dobar deo ovog povrća zatim pretvara u kratke lance masnih kiselina koje su dodatna prevencija od malignih promena unutar tankog i debelog creva.

Hranjive materije u kuvanom kukuruzu

Bez obzira koja mu je boja kukuruz sadrži mnoštvo vitamina i minerala. Sadrži vitamin C, magnezijum, fosfor, vitamin B5, B3, triptofan, arginin, valin, proteine, prolin, gvožđe, kalijum ali sadrži i oko 170 kalorija u samo 150g kuvanog kukuruza.

Kukuruz, namirnica puna fitonutrijenata

Kukuruz je žitarica koja se može naći u prodavnicama u svako doba godine, ali on sazreva u periodu leta i tada ga i treba najviše koristiti, posebno što je i cena tada najpristupačnija. U 150g kuvanog kukuruza se nalazi se oko 25% dnevnih potreba za vitaminom B1, folatima i dijetarnim vlaknima.

Šta to sve dinja može da učini za nas?

Naučnici su dokazali je da će konzumiranje dinje može ublažiti simptome mnogih oboljenja kao što su povišena telesna temperatura, gojaznost, visok krvni pritisak, oboljenja kože, opstipacija, anemije, oboljenja bubrega i mokraćne bešike.

Dinja kao nezamenjiva namirnica u svim dijetama

Dinje sadrže puno vitamina C koji sprečava nastanak oboljenja. Ali isto tako je idealna sa sve osobe koje žele da smanje telesnu masu. Ona je namirnica sa dovoljnom količine natrijuma, pri tom ne sadrži masti i holesterol, bogata je vodom i u jednoj velikoj činiji dinje ima samo oko 60 kalorija.

Trudnice treba da zavole dinju

Dinja je odličan izvor folne kiseline, pa se kao takva preporučuje ženama koje su u drugom stanju ili planiraju trudnoću. Folna kiselina ima jako bitnu ulogu u produkciji i očuvanju novih ćelija, što je posebno bitno tokom intrauterinog razvoja.

Parče dinje čini naš organizam srečnijim

Plod dinje se sastoji od 95% vode. Sadrži i limunsku kiselinu i eterična ulja, a od vitamina sadrži jako puno karotena, vitamin B i vitamin C, sadrži kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe, cink i bakar. Dinja uz velike količine vode sadrži vitamin C koji sadrži je jak antioksidans.

Mekana sočna dinja puna vitamina

Dinja je povrće koje mnogi od nas smatraju zapravo voćem, pre svega zbog svog slatkog i bogatog, osvežavajućeg ukusa koji ima. Ipak ona spada u grupu povrćnih biljaka čiji je plod, slično bundevama i lubenici, sladak i bogat vodom i vitaminima.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 92424 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
 123456
78910111213
14
151617181920
21222324252627
28293031   
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: