Sećamo se svi popularnog crtanog filma Popaj, u kom glavni lik postaje vrlo snažan pošto pojede spanać. Ta činjenica zapravo nije toliko daleko od realne situacije. Spanać sadrži velike količine vitamina C, vitamina K, vitamina B1, B6, vitamina A koji našem organizmu daju snagu i energiju.
U samo 200g svežeg spanaća ima preko 1000% (u odnosu na dnevne potrebe) vitamina K, 300% vitamina A, 80% mangana, 35% magnezijuma, 30% gvožđa, 25% vitamina B2, 30% vitamina C, 25% vitamina B6, 20% triptofana, 20% vitamina E, 20% dijetarnih vlakana.
Spanać sadrži bakar, fosfor, cink, vitamin B3, omega 3 masne kiseline, selen i proteine, naravno veće količine u svežem obliku nego u termični obrađenom. A u 200g spanaća ima samo 41 kalorija.
Spanać je zbog visokog sadržaja vitamina C, K i A veoma jak antioksidans. Spanać sadrži fitonutrijente za koje se zna da imaju protivupalno dejstvo i da imaju antikancerogena svojstva. Vitamin K štiti nače kosti i daje im snagu i čvrstinu.
U spanaću se nalaze dva vrlo bitna keratonoida, lutein i zeksantin, dva antioksidansa koja se nalaze čak i unutar našeg oka. Istraživanja su pokazala da se redovnim unosom spanaća možemo podići nivo luteina u krvi.
Šljiva je koštunjava voćka tj. plod drveta prunus domestica. Ovoj porodici biljaka pripadaju i kajsija, višnja, trešnja, dzanarika, badem i breskva. U našoj zemlji je šljiva veoma popularno voće, ali koliko zapravo znate o ovom slatkom voću?
Dovoljno je da pojedete samo 10 šljiva u toku dana i zadovoljićete potpuno potrebe za vitaminom C, vitaminom A, dijetetskim vlaknima i kalijumom. U 150g šljiva ima oko 80 kalorija, vrlo malo masti, oko 2g proteina i oko 20g voćnog šećera.
Vitamin C koji sadrže isto tako pomaže u vezivanju gvožđa u organizmu, pa se preporučuje osobama koje imaju gvožđanu anemiju. Šljive stimulišu proces varenja i rad creva pa su odlične i kao diuretik.
Zbog visokog sadržaja vitamina A, beta karotena, vitamina E, vitamina B2, dijetarnih vlakana i kalijuma,šljive su odlična namirnica za sve one koji imaju problema sa čulom vida.
Đumbir je neobičnog oblika sladunjavi koren biljke Zingiber officinale koja se u ishrani i medicini koristi više od 3000 godina. Đumbir nam dolazi iz Južne Azije gde je prvo i počela upotreba ove biljke, prvo u medicinske pa zatim i u kulinarske svrhe, svež ili kao suvi začin.