Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Čaj od nane ublažava bolove i upale

Nana i njena lekovita ulja koja sadrži potvrđeno povoljno deluju kod obolelih od iritbilnog sindroma creva, otežanog varenja, dispepsije ili bolnih spazama želudca i creva. Mentol je sastojak koji je zaslužan za ovakve efekte.

Nana je biljka koja je višestruko lekovita

Par kapi esencijalnog ulja nane može ublažiti simptome akutnih zapaljenskih oboljenja želudca izazvanih bakterijom Helicobacter pylori ili Escherichia coli i infekcije izazvane Straphylococcus aureus ili zlatnim stafilokokom. Isto tako utiče na rast nekih gljivica.

Najpoznatije lekovito bilje na svetu je nana

Lekovito bilje se od davnina koristi u cilju jačanja odbrambenih snaga organizma, ublažavanje raznih simptoma bolest. Menta, metvica ili nana je biljka za koju svi znamo, biljka koju svi imamo u domaćinstvu ali i biljka koju smo svi u životu koristili, bilo svežu ili u vidu čaja.

Lekovito bilje je uvek u službi čoveka

Iako postoji nauka koja se danas bavi biiljkama najveći broj podataka koje ljudi imaju o lekovitom bilju prenošeno sa kolena na koleno. Lekovite biljke sadrže veliki broj sastojaka koji mogu stimulisati procese u ljudskom organizmu i na taj način pomoći izlečenju ili umanjenju simptoma oboljenja.

Jabuka je odličan izbor za ukusnu užinu dok smo na dijeti

Ukoliko vodite računa o svojoj telesnoj masi, jabuka je svakako odličan izbor kada su namirnice u pitanju. Započnite dan voćnim obrokom, u žitarice dodajte jabuku, cimet i uz mleko, voćni sok ili jogurt i svom organizmu ćete dati dovoljno energije da se suoči sa svim obavezama u toku dana.

Jabuka reguliše nivo šećera u krvi

Jabuka sadrži pektin u vidu netopivih vlakana koja u kontaktu s vodom bubre i tako stvara osećaj sitosti ali i fruktozu koja brzo zadovoljava želju za slatkim. Jabuka je voće koje se toplo preporučuje obolelima od šećerne bolesti, jer jabuka od šećera sadrži fruktozu.

U svetu postoji preko 7000 vrsta jabuka

Kina proizvede oko 35% ukupne količine jabuka koje se proizvedu i pojedu u toku godine, ali bez obzira na to što je ima svugde širom sveta, jabuka je još uvek omiljeno voće i koristi se u svim kulturama, kao jednostavna užina, dodatak slanim ili slatkim jelima ili kao ukras i simbol.

Zelene, žute ili crvene, jabuke su uvek podjednako zdrave

Bilo da su u pitanju jabuke koje kupimo u supermarketu ili na pijaci kod omiljenog prodavca, ili pak jabuku uberemo sa drveta u dvorištu u kom smo odrasli, svaki put kada zagrizemo sočnu jabuku imamo osećaj da činimo nešto dobro za svoje zdravlje.

Jedna jabuka dnevno drži doktora podalje od kuće

“Jedna jabuka dnevno, drži doktora podalje od Vaše kuće”? Ili ste pak pokušavali da umesto večernjeg pranja zuba pojedete jabuku i tako odrđavate higijenu zuba i usne duplje. Jabuka je simbol pobede i zdravlja od davnina, a u našoj kulturi zauzima posebno mesto u mnogim narodnim obredima.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94689 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
222324
25
262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: