Kajsije sadrže gvožđe i vitamin C i savršena je namirnica za sve ljude koji imaju gvožđanu anemiju. Iako je kajsije danas moguće naći i kupiti u radnji tokom cele godine, konzervirane u soku vez dodatnog šećera, kajsije je opet mnogo bolje jesti sveže i sada, kada im je sezona.
Osobe koje su pušači treba da znaju da je veoma dobro da jedu kajsije. U najvećem se procentu nalazi vitamin A koji štiti naše ćelije tako što ubrzava izbacivanke toksina i slobodnih radikala iz organizma. Ovaj će vitamin čuvati naše oči, stimulisati rast i srastanje prelomljenih kostiju.
Da su naše bake i majke znale da se i u kajsijama nalazi veliki broj beta karotena i antioksidanasa koji pre svega čuvaju naše oči i kožu, možda bi sada svi mi kajsije voleli još više. Ukoliko želite da unesete najveću koncentraciju ovih veoma zdravih materija, kajsije jedete kada su potpuno zrele.
Voće koje je jedan od prvih sigurnih znakova da je stiglo pravo leto u naše krajeve je svakako kajsija. Drvo kajsije je prelepo drvo, drvo koje cveta prelepim mirisnim ružičasto-belim cvetom a plod koji daje u periodu jula i avgusta je jedan od najslađih plodova na našoj planeti.
Belo brašno, kuhinjska so i beli šećer su tri bitna faktora u patologiji raznih metaboličkih oboljenja, uz nedovoljno unošenje svežeg i kuvanog povrća i nedovoljan unos vode mogu dovesti do dijabetesa, gojaznosti, usporenog rada metabolizma, poremečaja rada žlezda sa unutrašnjim lučenjem.
Treba da izberemo žitarice koje će nam doneti osećaj sitosti i imato pozitivne efekte po naše zdravlje. Tako su žitarice koje ne sadrže gluten ili ga nikada ne stvaraju tapioka, kukuruz, heljda, kinoa, proso za ljudsku ishranu i neke vrste integralnog ili crnog pirinča.
Danas je skoro pa nemoguće kupiti proizvod u prodavnici koji ne sadrži gluten, a izbor proizvoda bez glutena je u našoj zemlji je ograničen i ne baš pristupačan. Gluten je protein koji se nalazi u belim žitaricama ali se i kao aditiv dodaje velikom broju proizvoda, radi poboljšanja ukusa.
Porast cena mlečnih proizvoda, hleba i mesa mogu biti veoma dobre po naše zdravlje. Ukoliko ove tri, nažalost najčešće namirnice u srpskoj potrošačkoj korpi, poskupe do te mere da ih ne možete kupiti kada god poželite, ne brinite, tu je mnoštvo drugih proizvoda koje sa kojima treba da ih zamenite.