Ako ipak niste osoba koja voli povrće a želite da svom organizmu pružite dovoljnu količinu folne kiseline to možete uraditi putem voća. Voće koje se nalazi na listi namirnica koje sadrže vitamin B9 su narandže, papaja, dinja, banane. Ovo voće kombinujte sa žitaricama i unećete dovoljno vitamina B9.
Brokoli, integralna testenina, braon riža, prokelj, grašak, žitarice za doručak, jetra, semenke suncokreta i spanać su samo neke od namirnica koje sadrže solidne količine folne kiseline i koje trebamo jesti svakodnevno. Trudite se da ove namirnice obrađujete termički što manje.
Dnevne potrebe našeg organizma za vitaminom B9 su 0,2 mg za odrasle ljude dok deca i trudnice mogu unositi i do 0,4 mg u toku jednog dana. Ukoliko Vašem telu treba folna kiselina nju je najbolje uneti putem hrane, a u te namirnice spadaju grašak, brokoli, prokelj, smeđa riža.
Najvažnije uloge vitamina B9 u ljudskom organizmu su; stvaranje crvenih krvnih zrnaca uz pomoć vitamina B12, i prevencija urođenih anomalija ploda, posebno onih oje se javljaju kao posledica nedovoljno razvijenog centralnog nervnog sistema (spina bifida).
Vitamin B9 je vitamin rastvorljiv u vodi koji se nalazi u velikom broju prirodnih namirnica koje možda i svakodnevno jedemo, što je dobro jer vitamin B9 je potreban našem organizmu za obavljanje velikog broja funkcija, počevši od deobe ćelije i rasta same ćelije.
Iako je kestenje relativno mali plod, u svojoj strukturi čuva veliku količinu vitamina i minerala. U kestenju se nalaze selen, bakar, cink, kalijum, natrijum, mangane, kalcijum i gvožđe. Od vitamina tu su vitamin C, niacin, riboflavin, Vitamin B1, B6, vitamin A, K i E i folati.
Kestenje sadrži veliku količinu dobrih masti. U kestenju se nalazi i četiri vrste triglicerida koji imaju samo pozitivne efekte po naše zdravlje. U kestenju možemo naći palmitinsku i oleinsku kiselinu koje se inače nalaze u samo veoma kvalitetnom ekstradevičanskom maslinovom ulju.
Kestenje je plod prelepog drveta koje možda i ne primetimo tokom drugih godišnjih doba, već upravo u jesen kada kestenje samo opada i kada se u svakom parku nalazi veliki broj simpatičnih braonkastih plodova. Izuzetno bogatog i sitog ukusa, kestenje je ovih dana popularno jelo.