Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Svetlost leči ali samo ako se pravilno upotrebljava

Infra-crveni zraci se emituju uz pomoć lampe koja ima izvor IR zraka, i tokom aplikovanja ovog vida terapije moramo biti izuzetnoobazrivi. Infra-crveni zraci su topli zraci koji mogu izazvati i opekotine ukoliko se nađu na maloj udaljenosti od površine tela koju zračimo.

Sunce kao izvor zraka sa velikim terapijskim dejstvom

Helio-terapija je deo fizikalne terapije koja primenjuje Sunčevu svetlost u terapijske svrhe, ali i izolovane infra-crvene zrake, ultravioletne zrake i žutu svetlost. Sve tri vrste svetlosti izazivaju bolju trofiku ćelija, ubrzavaju cirkulaciju, smanjuju bol, pripremaju tkivo za aktivan rad.

Neke od fizikalnih procedura su primenjivali drevni narodi

Kada znamo da se fizikalna medicina bavi pre svega primenom prirodnih faktora sasvim je logično da zaključimo da su ove procedure primenjivale u davnoj prošlosti. Tako su još Egipćani i Kinezi koristili toplotu, masažu i pokret u terapijske svrhe, jer je primena prirodnih agenasa bila pristupačna.

Fizikalna medicina prilagođava prirodne agense našim potrebama

Fizikalnom medicinom dominiraju prirodni agensi, pravilna upotreba svih prirodnih agenasa je višestruko blagotvorna po naš organizam. Agensi koje fizikalne procedure sadrže se dele na mehano-terapiju, helio-terapiju, elektro-terapiju, magneto-terapiju, termo-terapiju i balneo-terapiju.

Fizika u službi našeg zdravlja

Medicina se koristi svim prirodnim zakonima, svim prirodnim elementima i bavi se primenom istih na ljudski organizam a u cilju prevencije, izlečenja, zalečenja nekog oboljenja. Jedna od grana medicine je fizikalna medicina, koja se bavi primenom fizičkih agenasa u preventivne i terapijske svrhe.

Grickajte semenke bundeve između obroka

Fosfor se može uneti i ako jedemo brazilske orase, suncokretnove semenke, koziji sir, parmezan i mocarela sir. Ali namirnica koja sadrži neverovatnih 260% od dnevnih potreba za fosforom jesu semenke bundeve. Ukoliko poželite da nešto gricnete između obroka neka to budu semenke bundeve.

Žitarice su veoma važan izvor fosfora u prirodi

Fosfor se, na svu sreću, nalazi u skoro svakoj namirnici koja nam padne na pamet, ali se naravno u nekim namirnicama nalazi i velikoj količini, u mekinjama nalazi velika količina fosfora koji se lako i efikasno vari. U samo 100 grama mekinja se može naći preko 150% dnevnih potreba za fosforom.

Manjak fosfora može oslabiti naš imunitet

Ukoliko se desi da duži vremenski period ne unosimo dovoljnu količinu fosfora u organizam, ili ga na neki drugi način gubimo iz organizma, može doći do pojave rahitisa kod dece, nepravilnog razvoja kostiju i pojave deformiteta. Deficijencija se može manifestovati i gubitkom apetita, anemijom.

Fosfora u toku dana samo 1000 miligrama

Kada znamo koliko je fosfor bitan za pravilno funkcionisanje naših mišića ali i drugih organa, dobro je i znati dnevne preporučene doze. Kada je u pitanju fosfor u toku dana ga trebamo uneti u količini ne većoj od 1000 miligrama.

Na slovo, na slovo F a veoma bitan nutrijent?

Kako je slovo ove nedelje F, danas ćemo saznati nešto više o jednom od najvažnijih nutrijenata koji je potreban za normalno funkcionisanje svih naših ćelija, regulaciju kalcijuma, čvrste kosti i pre svega sintezu ATP kao molekula glavnog i odgovornog za davanje energije našim mišićima.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94693 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
22
23
2425262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: