Osobe koje su pušači treba da znaju da je veoma dobro da jedu kajsije. U kajsijama se u najvećem procentu nalazi vitamin A koji štiti naše ćelije tako što ubrzava izbacivanje toksina i slobodnih radikala iz organizma. Ovaj vitamin čuva naše oči i stimuliše rast i srastanje prelomljenih kostiju.
Kajsije sadrže gvožđe i vitamin C, i kao takva kombinacija predstavlja savršenu namirnicu za sve ljude koji imaju gvožđanu anemiju. Iako je kajsije danas moguće naći i kupiti u radnji tokom cele godine, konzervirane u soku bez dodatnog šećera, kajsije je opet mnogo bolje jesti sveže.
Kajsije se karakterišu nežnom spoljašnjom kožicom i mekanom vlaknastom i sočnom unutrašnjošću. Bilo da su tvrde i nepotpuno zrele ili mekane i rumene, kajsije će u svakom slučaju poslužiti kao odličan izvor vitamina C. U jednoj kajsiji se nalazi 12% dnevnih potreba ljudskog organizma za vitaminom A.
Voće koje je jedan od prvih sigurnih znakova da je stiglo pravo leto u naše krajeve svakako je kajsija. Drvo kajsije je prelepo drvo, drvo koje cveta mirisnim ružičasto-belim cvetom a plod koji daje u periodu jula i avgusta jedan je od najslađih plodova na našoj planeti.
U svim zemljama gde su riba i proizvodi od ribe dominantne namirnice u jelovniku pokazalo se da je stopa depresivnih stanja neverovatno niska. Najnovija istraživanja su pokazala da riblje ulje u velikoj meri smanjuje simptome depresije, psihoza i bipolarnog poremećaja ličnosti.
Možda i najbitniji sastojci ribe jesu omega-3 masne kiseline. Ove esencijalne kiseline su nutrijenti koji naš centralni nervni sistem održavaju u savršenom stanju. Dve omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi (EPA i DHA) su kiseline koje naš organizam ne proizvodi.
Evo još jedne činjenice zbog koje bi bilo dobro da jedete ribu češće. U ribi se nalaze savršene i svima dobro poznate omega-3 masne kiseline. Omega-3 masne kiseline su nutritivni elementi koji kao najbitniju funkciju imaju održavanje zdravlja našeg srca i mozga.
Riba je namirnica sa niskim sadržajem masti a visokim sadržajem izuzetno kvalitetnih proteina. Ovo je čini jednom od najzdravijih i najrasprostranjenijih namirnica u svetu. U ribi se nalaze omega-3 masne kiseline, vitamin D, vitamin B2, kalcijum, fosfor, gvožđe, cink, jod, kalijum i magnezijum.