Avokado je voće koje spada u onu grupu namirnica koju ili obožavate ili jednostavno ne volite. S obzirom da je u pitanju voćka bogata dobrim mastima kao što su omega-3 masne kiseline i antioksidansima koji štite naš organizam od oboljenja svakako bi trebalo da obratimo pažnju na avokado.
Nasunin, prirodni antihistaminik i antioksidans koji se nalazi u kori patlidžana, privlači najveću pažnju naučnika. Istraživanja su pokazala da nasunin štiti ćelijsku membranu od propadanja i da štiti masti koje se nalaze u membranama ćelija pa i same ćelije mozga.
Minerali i kiseline koje sadrži patlidžan imaju antikancerogeno dejstvo. Patlidžan isto tako ima i antivirusno dejstvo i deluje na sve mikroorganizme koji se zateknu u organizmu. Patlidžan u znatnoj meri smanjuje nivo LDL holesterola, a ima i blago diuretičko dejstvo.
Tokom letnjih vrućina posebno je dobro u svoj jelovnik uvrstiti i patlidžan jer uz dovoljnu količinu vode naša kosa, nokti i koža će biti zdravi i sjajni. Voda i vitamini koji se nalaze u patlidžanu usporiće starenje naših ćelija i poboljšati kvalitet kose, kože i noktiju.
Plavi patlidžan je povrće koje pripada porodici povrća u koju spadaju i paprike, paradajz i krompir, tako da i raste slično, na lozama spuštajući plod ka zemlji. Plavo povrće sadrži vitamine B1, B3 i B6, mangan, folate, triptofan, bakar, a sadrži samo 27 kalorija.
Iako je najveći deo zucchini tikvica zapravo voda, one sadrže i veliku količinu vitamina i minerala. U tikvicama se nalaze vitamin A, vitamin C, cink, magnezijum, folati. Tikvice sadrže i dijetarna vlakna, triptofan i vitamine B kompleksa - vitamine B2, B4, B5 i B12.
Tikvice i bundeve su se oduvek koristile u našem podneblju, jer su vrsta povrća koja je vrlo često i samonikla, ne zahteva veliku pažnju i svake godine će se pojaviti na istom mestu u bašti. Tikvice se javljaju u žutoj, beloj, svetlo zelenoj, narandžastoj boji.