Same semenke bundeve su odličan izvor dijetarnih vlakana i masnih kiselina koje su odlične za zdravlje našeg srca. Semenke su isto tako bogate proteinima, mineralima i korisnim vitaminima. Samo 100g semenki bundeve ima 30g proteina, čak 100% dnevnih potreba za gvoždjem.
Tiamin i pantotenska kiselina, vitamin B6, folati i niacin koje sadrži meso bundeve čine ovo povrće jednim od najkvalitetnijih prirodnih izvora vitamina B. Uz kompleks vitamina B u bundevi se nalazi i zeaksantin, prirodni antioksidans koji ima neobično protektivno dejstvo kada su u pitanju oko.
Jedan od sastojaka semenki bundeve su i fitosteroli koji su odgovorni za smanjenje obima prostate ali utiču i na transformaciju testosterona u dihidrotestosteron koji je jedan od glavnih pokazatelja uvećane prostate. Semenke sadrže i indometacin koji usporavaju artritične promene u zglobovima.
Bundeva je bogata vitaminom A, u 100g se nalazi čak oko 7000 mg ovog vitamina. Vitamin A je veoma jak antioksidans a u našem organizmu prvenstveno ima ulogu čuvara mukoznih membrana i kože. Vitamin A isto tao čuva naše čulo vida i prevenira nastanak malignog tumora pluća i usne duplje.
Askorbinska kiselina, bilo sintetički dobijena ili iz namirnica koje jedemo, najodgovorniji je vitamin za imuni odgovor i čuvar je naših krvnih sudova. Ovaj vitamin možemo naći u paprikama, papaji, brokoliju, kupusu, kiviju, narandžama, jagodama, spanaću, peršunu i grejpu.
Krastavac je jedna od namirnica koju možemo u prodavnicama naći tokom cele godine, naravno da ih je najbolje jesti tokom leta kada su sveži, ali današnja tehnologija gajenja i čuvanja povrća nam omogućava da uživamo u blagodetima ovog povrća tokom svih 12 meseci godine.