Ishrana sirovom hranom je velikom broju ljudi poznata i kao antikancerogena ishrana. Istraživanja su Pokazala da kod osoba koje se nalaze u bilo kojoj fazi raka, bilo da su to faze pre ili posle hirurškog odstranjivanja raka, sirova hrana omogućuje organizmu da funkcioniše na najbolji mogući način.
Hranljivi sastojci koji se nalaze u voćkama koje često jedemo, kao i u povrću, višestruko su povoljni po naše zdravlje. Ukoliko u toku dana unosimo 5 porcija voća ili povrća, tj. ako uz svaki obrok u toku dana imamo povrće kao prilog ili glavno jelo, preveniraćemo veliki broj oboljenja.
Drugi razlog zbog kog treba da jedete presnu ili sirovu hranu, posebno tokom leta, jeste koncentracija vitamina u svežem voću i povrću. Voće i povrće su odličan izvor vitamina C, B1, B12, vitamina K, E, A. Ovi vitamini su najbolji kada se jedu sveži, tj. kada se voće i povrće termički ne obrađuje.
Postoji zaista mnogo toga što možete da napravite sa sirovim namirnicama. Te namirnice se mogu čak obraditi do temperature od 40 stepeni, ali ne preko toga. Sirove voćke možete i sušiti ili ih jesti već osušene, pa su tako neke od slatkih namirnica suve smokve, kajsije, brusnice, šljive ili grožđe.
Svima su nam dobro poznate priče da ukoliko meso i povrće skuvamo u vreloj vodi, na taj način uništavamo sve bakterije u njima, i smanjuje se rizik od trovanja hranom. Danas je priča nešto drugačija, jer više ne živimo u svetu gde namirnice ne mogu da se skladište u frižiderima.
U veoma maloj količini avokada nalazi se oko 40% dnevnih potreba ljudskog organizma za vlaknima, ista količina vitamina K i folata, nešto manja količina vitamina C, vitamina B5 i vitamina B6. Ova količina avokada sadrži oko 200 kalorija, tako da ne morate brinuti o kilogramima kada jedete avokado.
Monozasićene masti koje se nalaze u mesu avokada zapravo su najvažniji sastojak ovog voća. Ove masti su zdrave po naš organizam i one utiču na ukupan holesterol. Hrana poput avokada, bogata nezasićenim mastima, tj. masnim kiselinama čini da se snizi nivo LDL holesterola.
Masti kojima je avokado bogat su nezasićene masti, i to mononezasićene masti. Za pravilnu ishranu čoveka, u toku dana je potrebno pojesti i određenu količinu masti, pa zato treba uvek birati dobre masti, a masti koje se nalaze u avokadu su upravo takve.