Ne postoji kuhinja u kojoj se ne nalazi peršun, bilo u svežem obliku ili kao suvi začin. Možda niste voleli paršun kada ste bili mali, jer je imao opor i blago gorak ukus i Vaši roditelji su Vas terali da ga jedete, ali verovatno se to promenilo kako ste postajali zreliji sa ukusima.
Pinjole su malo skuplje za naš prosečni mesečni budžet, ali ove izuzetne semenke, koje je veoma teško izdvojiti od šišarke, sadrže veliki broj minerala. U njima se nalaze gvožđe, cink, selen, fosfor i magnezijum. Ovi minerali obezbeđuju očuvanost mnogih funkcija u našem organizmu.
Spisak pozitivnih efekata koje konzmiranje urmi ima po ljudski organizam skoro je pa beskonačan. One se brzo vare i bogat su izvor nekoliko vitamina i minerala. Urme sadrže ulja, kalcijum, gvožđe, fosfor, kalijum, mangan, bakar i magnezijum. Sadrže vitamin A, vitamin B6 i mnogo dijetarnih vlakana.
Bromelan je supstanca prilično kompleksnog sastava koja se nalazi u ananasu. Pored bromelana, u ananasu se nalazi i cistein proteaza, enzim koji pospešuje dobre efekte bromelana koji je zapravo odličan dijetetski supliment, poznat po tome što umanjuje osećaj gladi i pomaže u procesu mršavljenja.
S obzirom da se u ananasu nalazi odlična kombinacija vitamina C i vitamina B1 i B6, ovo tropsko voće je odlična namirnica koja može sprečiti degenerativna oboljenja oka. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija vitamina E, C i B smanjuje verovatnoću od nastanka makularne degeneracije oka.
Ananas čini naše zube zdravim i sprečava nastanak karijesa i zubnog kamenca. Redovnim unosom ananasa ili samo konzumiranjem soka ananasa možemo stimulisati pokrete creva jer ananas sadrži veliku količinu vlakana koja pospešuju varenje i izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane.