Više in vitro studija pokazalo je da galna kiselina izaziva programiranu ćelijsku smrt kod ćelija raka prostate, pluća i debelog creva. Isto tako, jedna studija iz 2006. godine pokazala je da galna kiselina poseduje značajna protiv-zapaljenska svojstva i da bi mogla da pomogne kod alergija.
Galna kiselina je organska kiselina koja se nalazi u skoro svim biljkama. Reč je o moćnom antioksidansu koji štiti naše ćelije od oštećenja slobodnim radikalima. U istraživanjima se pokazalo da galna kiselina ima antibakterijska, kao i antivirusna svojstva naročito kod herpesa HSV-2.
Glavni izvor hidroksitirozola jeste zelena maslina i maslinovo ulje. Isto tako, i belo vino može da bude dobar izvor hidroksitirozola, ali treba znati da nisu sva vina jednako bogata ovim antioksidansom - istraživanja su pokazala da su to najpre vina iz Francuske, Italije i Nemačke.
Hidroksitirozol je antioksidans koji se nalazi u maslinama i igra ključnu ulogu kada je reč o povoljnom dejstvu maslinovog ulja po naše zdravlje. Ovaj antioksidans deluje protiv-zapaljenski, povoljno deluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjuje nivo lošeg holesterola.
Kada vam sledeći put neko kaže da je crno vino zdravije od belog znajte da to nije sasvim tačno. Naučnici su sproveli istraživanje tokom kojeg su utvrdili da se u evropskim belim vinima nalazi antioksidans hidroksitirozol koji nije ništa manje moćan nego resveratrol koji je prisutan u crnom vinu.