Kurkuma je začin koji svoja blagotvorna zdravstvena svojstva duguje kurkuminu, antioksidansu kojem se pripisuje i antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo.
U našim tekstovima preporučujemo vam da namirnice kao što su povrće i voće, integralne žitarice i morska riba budu što zastupljenije u vašoj ishrani, a danas govorimo o kombinacijama tih namirnica koje udruženo imaju još jači efekat po zdravlje!
Kako gledanje gastronomskih emisija utiče na ishranu? Američki istraživači su želeli da utvrde da li kuvanje po receptima iz ovih emisija ima pozitivne ili negativne efekte po liniju.
Kako učestala upotreba jakih dezinfikujućih sredstava za čišćenje utiče na zdravlje dece? Istraživanje sprovedeno u Finskoj, Španiji i Holandiji pružilo je odgovore na ovo važno pitanje.
Da li paracetamol pomaže kod bolova u lumbalnom delu kičme? Australijski istraživači su posle 13 kliničkih ispitivanja izneli svoj zaključak u naučnoj studiji objavljenoj u časopisu British medical journal.
Prema naučnoj studiji iz 2005. godine, svakodnevno konzumiranje grejpfruta može da spreči i ublaži krvarenje desni kod osoba koje pate od oboljenja desni.
Redovno konzumiranje citrusnog voća može vam pomoći da smršate. Pojedini sastojci u grejpfrutu pomažu u sagorevanju masnoća i regulisanju nivoa šećera u krvi i nivoa insulina.
Crveni grejpfrut sadrži sjajnu kombinaciju vitamina C, kalijuma, likopena, holina i vlakana, a svi ovi sastojci doprinose zdravlju kardiovaskularnog sistema.
Još jedna karakteristika grejpfruta i soka od grejpfruta, ali ovaj put ne tako dobra, jeste njegova interakcija sa velikim brojem lekova. Određena jedinjenja u grejpfrutu zaustavljaju aktivnost enzima pomoću kojeg se metaboliše više od 100 medikamenata.
Beli grejpfrut sadrži još manje kalorija nego crveni ili roze grejpfrut - 100 g ovog voća sadrži samo 33 kalorije, ali i samo 1 g vlakana, kao i manju količinu vitamina A.
Copyright ©2002- Doktor.rs