Ishrana direktno utiče na jačinu našeg imuniteta, te bi zato tokom predstojećih hladnijih jesenjih dana trebalo više da koristimo sezonsko voće i povrće kao što su jabuke, kruške, grožđe, bundeva i kupus.
Svežije vreme tokom septembra najavljivalo je kraj leta i neminovni početak jeseni. Međutim, smena godišnjih doba neretko se negativno odražava na naš organizam - možemo li ove promene preduprediti?
Lešnici predstavljaju odličan izvor magnezijuma - u 100 g lešnika ima 163 mg ovog minerala (46% preporučene dnevne doze). Ovim mineralom su bogate i semenke bundeve i susama, bademi i mahunarke.
Lešnici su bogati vitaminima B1, B2, B3, B5, B6 i B9. Vitamini B-kompleksa su potrebni za nesmetano funkcionisanje organizma, a naročito doprinose zdravlju nervnog sistema.
Zahvaljujući visokom sadržaju mononezasićenih masnih kiselina, vitamina E i minerala redovno konzumiranje lešnika može smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Koje sve važne nutrijente sadrže ukusni lešnici?
Nedavna naučna studija razjasnila je zašto je ženama često hladno u klimatizovanim prostorima (kancelariji, javnim institucijama, tržnim centrima i sl.).
Da li ujutru kad se probudite redovno nameštate krevet? Zanimljiva britanska studija ponudila je savršen izgovor svim ljudima koji preskaču ovaj korak.
Prema rezultatima nedavne studije korejskih istraživača, antibakterijski sapuni na bazi triklosana ne uklanjaju više bakterija prilikom pranja ruku od običnog sapuna.
Više studija je pokazalo da se ishrana bogata karotenoidima (kojima šargarepa obiluje) može povezati sa manjim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja.
U šargarepi se nalazi niz karotenoida (alfa-karoten, beta-karoten, lutein) koji kao moćni antioksidansi ispoljavaju antikancerogeno dejstvo. Ishrana bogata beta-karotenom može smanjiti rizik od raka prostate.
Copyright ©2002- Doktor.rs