Jesen uskoro stiže - vreme je za veliko jesenje spremanje. Temeljnim sređivanjem životnog prostora uklonićete grinje i na taj način smanjiti rizik od respiratornih alergija i napada astme.
Za pravilnu izgradnju koštane mase i prevenciju osteoporoze u starijem životnom dobu, devojčice bi pre puberteta trebalo da počnu da se redovno bave sportom.
Sigurno ste primetili iz svog ili tuđeg iskustva - većina ljudi se ugoji kada ostavi cigarete. Postoji li neko naučno objašnjenje za ovu čestu pojavu zbog koje pojedini ljudi oklevaju da prekinu sa pušenjem?
Ukoliko se tokom više meseci koristi uz redovnu terapiju, vitamin D bi, zahvaljujući svom antiinflamatornom i imunomodulatornom dejstvu, mogao efikasno da ublaži respiratorne simptome astme.
Paprike su bogate flavonoidima i karotenoidima za koje je naučno dokazano da imaju antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo. Pomenuti fitonutrijenti na taj način doprinose našem kardiovaskularnom zdravlju. Međutim, ovi nutrijenti su važni zbog još nekih razloga.
Paprike mogu biti različite boje - tamnozelene, svetlozelene, žute, narandžaste ili crvene - što zavisi od njihove sorte i stepena zrelosti. Ali kada su paprike najbogatije vitaminima?
Crvene paprike predstavljaju odličan izvor vitamina i minerala, kao i brojnih antioksidansa. O kojim nutrijentima je reč i kako oni doprinose našem zdravlju?
Da bismo poboljšali koncentraciju i pamćenje, trebalo bi što češće da jedemo jagodičasto i bobičasto voće. Ovo voće je bogato različitim antioksidansima koji štite mozak od oštećenja koja nanose slobodni radikali.
Koja hrana blagotvorno deluje na nervni sistem i pomaže nam da očuvamo dobro pamćenje? Reč je pre svega o namirnicama bogatim pojedinim oligoelementima i omega-3 nezasićenim masnim kiselinama.
Da bi pravilno funkcionisao, mozgu je potrebno mnogo energije, te je zato neophodno da svakodnevno unosimo dovoljno ugljenih hidrata. Međutim, to ne bi trebalo da budu prosti ugljeni hidrati koji se brzo vare i izazivaju nagli skok šećera u krvi, već...