5 vitamina za lepu i zdravu kožu

Veličina:
AAA

Osim adekvatne nege, da bismo poboljšali izgled i zdravlje kože, važno je da usvojimo i zdraviji način ishrane te da češće jedemo namirnice bogate vitaminima.

  1. Vitamin A - preparati s ovim vitaminom koriste se u cilju ublažavanja problema akni i bora. Kožu možemo da negujemo i "iznutra" time što ćemo jesti više namirnica bogatim vitaminom A, kao što su šargarepe, slatki krompir, bundeva, kajsije, breskve, zeleno lisnato povrće (spanać, blitva, kelj), kao i džigerica, jaja i riblje ulje.

  2. Vitamini B-kompleksa - za zdravu kožu (kao i kosu i nokte) neophodno je da svakodnevno unosimo dovoljno vitamina B grupe kojima su najbogatije mahunarke, integralne žitarice, orašasti plodovi i semenke, mlečni proizvodi, jaja, piletina, junitina i govedina. Kada je u pitanju kozmetika, preparati sa vitaminima B3 (niacin) i B5 (pantotenska kiselina) pomažu koži da zadrži vlagu i elastičnost, i ublažavaju hiperpigmentacije.

  3. Vitamin C - Istraživanja su pokazala da ishrana bogata vitaminom C štiti kožu od štetnog UV zračenja time što poboljšava efikasnost preparata za zaštitu od sunca. Namirnice kao što su citrusi, kivi, ananas, jagodičasto voće, zeleno lisnato povrće, paprike i brokoli predstavljaju najbolje izvore vitamina C. Vitamin C je antioksidans i deluje protivupalno te se zato često koristi i kao aktivni sastojak u preparatima za negu kože sklone aknama. Kozmetika sa vitaminom C takođe ublažava hiperpigmentacije i podstiče proizvodnju kolagena čime se poboljšava elastičnost i izgled kože.

  4. Vitamin E - Ovaj vitamin isto deluje kao antioksidans i odličan je u kombinaciji sa vitaminom C. Podstiče sintezu kolagena i na taj način ublažava pojavu bora i drugih vidljivih znakova starenja. Proizvodi za negu sa vitaminom E takođe se preporučuju kod suve kože i problema strija. Adekvatan unos vitamina E putem ishrane doprineće lepšem, mladalačkom izgledu kože. U najbolje prehrambene izvore vitamina E spadaju: pšenične klice, bademi, lešnici, kikiriki, suncokretove semenke, avokado, spanać, blitva, brokoli i paradajz.

  5. Vitamin K - Preparati za negu sa vitaminom K ubrzavaju zaceljivanje ozleda i mogu da ublaže pojavu popucalih kapilara, modrica i ožiljaka. Dovoljan unos vitamina K2 (oblika vitamina K koji se nalazi u namirnicama životinjskog porekla i fermentisanoj hrani) poboljšava elastičnost kože i na taj način prevenira pojavu bora.

Tagovi: koža nega kože vitamin a vitamin c vitamin e vitamini

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94689 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
222324
25
262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: