Pojava rane menopauze može se sprečiti putem ishrane?

Veličina:
AAA

Prema rezultatima nedavne britanske studije, konzumiranje pojedinih namirnica može da odloži nastupanje menopauze, dok s druge strane postoje i namirnice koje čak mogu da ubrzaju njenu pojavu. Reč je o značajnom otkriću, budući da se rana menopauza povezuje i sa zdravstvenim rizicima kao što su povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja, smanjena gustina kostiju i osteoporoza.

U pomenutoj studiji učestvovalo je preko 35 000 žena od 35 do 69 godina. Učesnice su odgovarale na pitanja koja se tiču njihove ishrane, a u obzir su uzeti i drugi faktori koji mogu uticati na dolazak menopauze, kao što su telesna težina, fizička aktivnost, broj trudnoća i eventualno uzimanje hormonske terapije. 

Autori studije uočili su da je kod žena koje redovno konzumiraju masnu ribu (sardine, haringa, skuša, losos, pastrmka) menopauza nastupila 3 godine kasnije nego kod ostalih ispitanica. Ishrana bogata svežim povrćem i mahunarkama, kao i vitaminom B6 i cinkom kada su nutrijenti u pitanju, ima isto dejstvo. Naučnici su ovaj efekat objasnili činjenicom da omega-3 masne kiseline deluju protivupalno, dok vitamini iz povrća i mahunarki neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala. Na ovaj način se usporava starenje, a samim tim i nastupanje menopauze. 

S druge strane, ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima koji se nalaze u proizvodima od belog brašna, belog pirinča i hrani i pićima zaslađenim belim šećerom dovodi do toga da menopauza može da porani i za godinu i po dana.

Potrebno je svakako još istraživanja da bi se proučili konkretni mehanizmi koji dovode do pomenutih efekata kada je nastupanje menopauze u pitanju. 

Tagovi: mahunarke menopauza omega-3 masne kiseline osteoporoza prevencija rak dojke rana menopauza zdrave masti žensko zdravlje

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94653 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
29
3031
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: