Paradajz potpomaže oporavak pluća posle prestanka pušenja

Veličina:
AAA

Ako ste odlučili da ostavite pušenje u 2018. godini, već ste na putu boljeg zdravlja i nadamo se da će vam naši tekstovi pomoći da istrajete u ovoj odluci. Prestanak pušenja drastično smanjuje rizik od brojnih bolesti među kojima su hronična opstruktivna bolest pluća i rak pluća. Pluća počinju da se oporavljaju čim osoba prestane sa pušenjem, ali njihov oporavak zapravo traje godinama. Jedan od važnih faktora koji utiče na zdravlje pluća su i godine života. Posle 35. godine funkcije pluća polako opadaju - dijafragma slabi, slabe i respiratorni mišići, alveole gube svoj oblik, itd.

Ranija istraživanja su pokazala da ishrana bogata voćem i povrćem može da smanji rizik od hronične opstruktivne bolesti pluća kod sadašnjih i nekadašnjih pušača. Naime, svaka dodatna porcija voća i povrća tokom dana smanjuje rizik od ove bolesti za 4% do 8%. 

Sada i jedna nova studija ukazuje na pozitivne efekte ishrane koja je bogata paradajzom na zdravlje pluća kako kod nepušača, tako i kod pušača. Autori studije su utvrdili da kod osoba koje jedu bar 2 paradajza dnevno funkcije pluća sporije opadaju nego kod osoba koje u proseku jedu manje od jednog paradaza dnevno. Oni isto tako smatraju da pojedini sastojci u svežem paradajzu podstiču reparaciju oštećenja pluća nastalih pušenjem.

Tagovi: cigarete karcinom pluća pluća prevencija pušenje

Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentarWellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije