Šta su aflatoksini? Koje vrste aflatoksina postoje?

Veličina:
AAA

Aflatoksin je vrsta mikotoksina koga proizvode gljivice iz roda Aspergillus. U pitanju je jedan od najpoznatijih mikotoksina, koji je zbog svoje toksičnosti i jakog kancerogenog efekta predmet velikog broja ispitivanja.

Štetni efekti aflatoksina na organizam zavisi od godina, pola, nivoa i dužine izloženosti, zdravlja i imuniteta, kao i od ishrane i uticaja sredine. Problemi mogu da se jave i kod unošenja male količine aflatoksina ali tokom dužeg vremenskog perioda. U tom slučaju može da dođe do problema sa rastom i razvojem (kod dece), ali i do kancera jetre usled mutacije DNK pod uticajem aflatoksina

Smatra se da povrće kao što su šargarepa, celer, paškanat i peršun umanjuju kancerogene efekte aflatoksina. Isto tako, novija istraživanja pokazuju da hlorofil i hlorofilin mogu da spreče da aflatoksin dospe u krvotok. Takođe se istražuje zaštitna uloga ekstrakta lista Aloe vera kod ćelija jetre i sprečavanje oštećenja prilikom unosa aflatoksina.

Vrste aflatoksina

Postoje tri osnovna tipa aflatoksina:

Aflatoksini B:

u ovu grupu spadaju aflatoksini B1 i B2. Aflatoksin B1 je najčešći, kao i najtoksičniji tip.

Aflatoksini G:

ovu grupu spadaju aflatoksin G1 i aflatoksin G2.

Aflatoksini M:

ovu grupu spadaju aflatoksini M1 i M2. Ovi aflatoksini su metabolički produkti koji se nalaze u mleku i u urinu životinja čija hrana je sadržala aflatoksine B.

Određeni hemijski procesi se primenjuju da bi se uklonili aflatoksini iz hrane kao što su orašasti plodovi, kukuruz i druge žitarice. Većina hrane i pored toga sadrži male količine aflatoksina.

Primera radi, kontaminaciju kikirikija i kukuruza aflatoksinom pre žetve pospešuju visoke temperature, duži periodi suše, i visoka aktivnost insekata koji oštećuju useve, dok kontaminaciji u periodu posle žetve pogoduju visoke temperature i velika vlažnost.

Ukoliko stoka kroz ishranu unese aflatoksin B1 (AFB1), ovaj mikotoksin u mleku krava, ovaca i koza naći će se u obliku aflatoksina M1 (AFM1). AFM1 zadržava glavna kancerogena svojstva AFB1, doduše u nešto umanjenom stepenu. Ipak, ono što zabrinjava jeste kumulativni efekat aflatoksina prilikom redovnog unošenja malih količina kroz kontaminirano mleko i mlečne proizvode, naročito kod dece i odojčadi. Štaviše, AFM1 otporan je na uobičajene postupke konzerviranja i tretiranja toplotom, hladnoćom i liofilizacijom prilikom proizvodnje raznih mlečnih proizvoda. Aflatoksin se zadržava skoro u potpunosti u obranom mleku, kao i u proizvodima poput jogurta, kiselog mleka, belog sira i pavlake. Međutim, najmanja količina se zadržava u puteru.

Trenutno ne postoji jednoznačno hemijsko, fizičko ili biološko rešenje problema prisustva AFM1 u mleku. Ohrabrujući su rezultati studija u kojima se ispitivala sposobnost vezivanja bakterija mlečne kiseline za AFM1 u mleku prilikom proizvodnje jogurta. Utvrđeno je da Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus imaju ovu sposobnost i da bi ove kulture mogle da se koriste za uklanjanje AFM1 iz prehrambenih proizvoda i hrane za stoku.

Ipak, za sada, jedino rešenje protiv AFM1 u mleku i mlečnim proizvodima jeste da se spreči prvobitna kontaminacija stočne hrane aflatoksinom B1.

 

 

Tagovi: aflatoksin aflatoksini aloe vera hlorofil imunitet mleko probiotici probiotik zitarice

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



zika.stosic | 01. decembar 2013 14:55:01

Velike količine vitamina c mogu poslužiti kao profilaksa od alfa toksina kao ičišćenje jetre od istog.Redovno koristim vitamin c u prahu, za odrasle,kupljen u apoteci od 10 mg.Pre upotrebe obavezno ubacim po jednu kesicu vitamina od 10 mg u jedan kg šećera, soli,pirinač i žitarice i dobro promešam.Pirinač,pasulj i žitarice potopim u vodi i ostavim da stoji oko 10 min.i nastavim normalno sa upotrebom.Vitamin c posolim i u svakom gotovom jelu.Pošto su glivice žive a miko toksin(alfa toksin) nije jedino rešenje je vitamin c.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94827 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
2223242526
27
28
293031    
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: