Šta su aflatoksini? Koje vrste aflatoksina postoje?

Veličina:
AAA

Aflatoksin je vrsta mikotoksina koga proizvode gljivice iz roda Aspergillus. U pitanju je jedan od najpoznatijih mikotoksina, koji je zbog svoje toksičnosti i jakog kancerogenog efekta predmet velikog broja ispitivanja.

Štetni efekti aflatoksina na organizam zavisi od godina, pola, nivoa i dužine izloženosti, zdravlja i imuniteta, kao i od ishrane i uticaja sredine. Problemi mogu da se jave i kod unošenja male količine aflatoksina ali tokom dužeg vremenskog perioda. U tom slučaju može da dođe do problema sa rastom i razvojem (kod dece), ali i do kancera jetre usled mutacije DNK pod uticajem aflatoksina

Smatra se da povrće kao što su šargarepa, celer, paškanat i peršun umanjuju kancerogene efekte aflatoksina. Isto tako, novija istraživanja pokazuju da hlorofil i hlorofilin mogu da spreče da aflatoksin dospe u krvotok. Takođe se istražuje zaštitna uloga ekstrakta lista Aloe vera kod ćelija jetre i sprečavanje oštećenja prilikom unosa aflatoksina.

Vrste aflatoksina

Postoje tri osnovna tipa aflatoksina:

Aflatoksini B:

u ovu grupu spadaju aflatoksini B1 i B2. Aflatoksin B1 je najčešći, kao i najtoksičniji tip.

Aflatoksini G:

ovu grupu spadaju aflatoksin G1 i aflatoksin G2.

Aflatoksini M:

ovu grupu spadaju aflatoksini M1 i M2. Ovi aflatoksini su metabolički produkti koji se nalaze u mleku i u urinu životinja čija hrana je sadržala aflatoksine B.

Određeni hemijski procesi se primenjuju da bi se uklonili aflatoksini iz hrane kao što su orašasti plodovi, kukuruz i druge žitarice. Većina hrane i pored toga sadrži male količine aflatoksina.

Primera radi, kontaminaciju kikirikija i kukuruza aflatoksinom pre žetve pospešuju visoke temperature, duži periodi suše, i visoka aktivnost insekata koji oštećuju useve, dok kontaminaciji u periodu posle žetve pogoduju visoke temperature i velika vlažnost.

Ukoliko stoka kroz ishranu unese aflatoksin B1 (AFB1), ovaj mikotoksin u mleku krava, ovaca i koza naći će se u obliku aflatoksina M1 (AFM1). AFM1 zadržava glavna kancerogena svojstva AFB1, doduše u nešto umanjenom stepenu. Ipak, ono što zabrinjava jeste kumulativni efekat aflatoksina prilikom redovnog unošenja malih količina kroz kontaminirano mleko i mlečne proizvode, naročito kod dece i odojčadi. Štaviše, AFM1 otporan je na uobičajene postupke konzerviranja i tretiranja toplotom, hladnoćom i liofilizacijom prilikom proizvodnje raznih mlečnih proizvoda. Aflatoksin se zadržava skoro u potpunosti u obranom mleku, kao i u proizvodima poput jogurta, kiselog mleka, belog sira i pavlake. Međutim, najmanja količina se zadržava u puteru.

Trenutno ne postoji jednoznačno hemijsko, fizičko ili biološko rešenje problema prisustva AFM1 u mleku. Ohrabrujući su rezultati studija u kojima se ispitivala sposobnost vezivanja bakterija mlečne kiseline za AFM1 u mleku prilikom proizvodnje jogurta. Utvrđeno je da Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus imaju ovu sposobnost i da bi ove kulture mogle da se koriste za uklanjanje AFM1 iz prehrambenih proizvoda i hrane za stoku.

Ipak, za sada, jedino rešenje protiv AFM1 u mleku i mlečnim proizvodima jeste da se spreči prvobitna kontaminacija stočne hrane aflatoksinom B1.

 

 

Tagovi: aflatoksin aflatoksini aloe vera hlorofil imunitet mleko probiotici probiotik zitarice

Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentarzika.stosic | 01. decembar 2013 14:55:01

Velike količine vitamina c mogu poslužiti kao profilaksa od alfa toksina kao ičišćenje jetre od istog.Redovno koristim vitamin c u prahu, za odrasle,kupljen u apoteci od 10 mg.Pre upotrebe obavezno ubacim po jednu kesicu vitamina od 10 mg u jedan kg šećera, soli,pirinač i žitarice i dobro promešam.Pirinač,pasulj i žitarice potopim u vodi i ostavim da stoji oko 10 min.i nastavim normalno sa upotrebom.Vitamin c posolim i u svakom gotovom jelu.Pošto su glivice žive a miko toksin(alfa toksin) nije jedino rešenje je vitamin c.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 92820 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
  12345
67
8
9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: