doktor.rs logo
Login Register
  • Naslovna
  • Vesti
  • Zdravlje AŠ
  • Forum
  • Kontakt
  • Slagalica
Zašto nas slatkiši čine žednima?

Zašto nas slatkiši čine žednima?

Ukoliko ubrzo pošto pojedete neki slatkiš, obavezno morate da popijete čašu vode ili neki drugi napitak, znajte da za to postoji sasvim logično objašnjenje...

Sušene dudinje - nova superhrana?

Sušene dudinje - nova superhrana?

Za mnoge od nas dudinje predstavljaju jednu od najslađih asocijacija na detinjstvo. Poslednjih godina, verovali ili ne, ovo jagodičasto voće polako, ali sigurno u celom svetu stiče status superhrane!

Kako cimet pomaže u regulaciji šećera u krvi?

Kako cimet pomaže u regulaciji šećera u krvi?

Naučnici su već dugo uvereni da cimet pomaže u prevenciji naglih skokova nivoa šećera u krvi i štiti od insulinske rezistencije. Međutim, sam mehanizam iza pozitivnih zdravstvenih efekata cimeta nije sasvim jasan...

5 superzdravih začina koje morate imati u kuhinji

5 superzdravih začina koje morate imati u kuhinji

Začini i začinske biljke osim što poboljšavaju ukus jela i napitaka, pomažu i kod mnogih zdravstvenih tegoba. Danas govorimo o 5 glavnih začina koje bi bilo dobro da imate u kuhinji i redovno koristite u pripremi hrane.

Sirup agave kao zamena za šećer?

Sirup agave kao zamena za šećer?

Osim meda, na internetu se može naći dosta recepata sa sirupom od agave. Reč je o ekstraktu jedne vrste kaktusa koji raste Meksiku. Sirup se dobija tako što se najpre odseku listovi kaktusa i potom iscedi sok iz srži biljke...

Šta je slađe - med ili beli šećer?

Šta je slađe - med ili beli šećer?

Ukoliko ne želite više da koristite beli šećer niti da pređete na veštačke zaslađivače, jedna od opcija koju imate jeste da u pripremi hrane i pića kao zaslađivač koristite med.

Smuti sa kivijem kao zdrava užina tokom dana

Smuti sa kivijem kao zdrava užina tokom dana

Kivi sadrži malo kalorija - u jednom kiviju srednje veličine (oko 75 g) ima 46 kcal. Glikemijski indeks kivija iznosi 52 što znači da ovo voće ne izaziva nagli skok šećera u krvi.

Enzim iz kivija ubrzava proces varenja

Enzim iz kivija ubrzava proces varenja

Kivi sadrži enzim, aktinidin, koji potpomaže varenje proteina životinjskog porekla tj. proteina iz mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda. Uz pomoć aktinidina, telo može brže da iskoristi proteine iz hrane...

Da li je šećer kriv za vaš umor?

Da li je šećer kriv za vaš umor?

Organizmu je potreban šećer, ali bi trebalo izbegavati ili ograničiti hranu koja sadrži veće količine šećera budući da ona izaziva nagli skok nivoa glukoze u krvi.

Maslinovo ulje nam pomaže u borbi sa viškom kilograma?

Maslinovo ulje nam pomaže u borbi sa viškom kilograma?

Zahvaljujući oleinskoj kiselini koju sadrži, maslinovo ulje smanjuje osećaj gladi i potrebu za raznim grickalicama u toku dana. Koliko maslinovog ulja treba da jedemo dnevno?

Složeni ugljeni hidrati za stabilan nivo energije tokom dana

Složeni ugljeni hidrati za stabilan nivo energije tokom dana

Da bi pravilno funkcionisao, mozgu je potrebno mnogo energije, te je zato neophodno da svakodnevno unosimo dovoljno ugljenih hidrata. Međutim, to ne bi trebalo da budu prosti ugljeni hidrati koji se brzo vare i izazivaju nagli skok šećera u krvi, već...

Jagode pomažu u prevenciji dijabetesa tipa 2?

Jagode pomažu u prevenciji dijabetesa tipa 2?

Jagode imaju nizak glikemijski indeks i bogate su vlaknima tako da ovo voće neće izavati nagle promene nivoa glukoze u krvi. Jagode isto tako sadrže jedan aktivni sastojak koji bi mogao da ublaži pojedine komplikacije izazvane dijabetesom.

Manji rizik od hroničnih oboljenja uz mahunarke

Manji rizik od hroničnih oboljenja uz mahunarke

Prema rezultatima istraživanja američkih naučnika, ljudi koji redovno jedu mahunarke, kao što su pasulj, grašak, sočivo i leblebije, imaju manji rizik od pojedinih oboljenja.

Šta se dešava kada počnemo manje da sedimo tokom dana?

Šta se dešava kada počnemo manje da sedimo tokom dana?

Prethodno pomenuta studija o sedenju i njegovom nepovoljnom uticaju po zdravlje donela je i neke optimistične zaključke. Šta se dešava ukoliko počnemo manje da sedimo tokom dana?

Kome najviše odgovara ovseno, a kome pirinčano mleko?

Kome najviše odgovara ovseno, a kome pirinčano mleko?

Ovseno mleko je bogato beta-glukanima, rastvorljivim vlaknima koja usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i sprečavaju nagle promene u nivou glukoze u krvi, čime pomažu u kontroli apetita.

Jogurt smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2?

Jogurt smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2?

Jogurt ne može da izleči dijabetes niti da ga zagarantovano spreči, ali na osnovu nedavnog istraživanja, američki naučnici su zaključili da bi ovaj mlečni proizvod mogao da smanji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

Zašto bi češće trebalo da jedemo ječam?

Zašto bi češće trebalo da jedemo ječam?

Nedavno istraživanje švedskih naučnika, pokazalo je da bismo uključivanjem ječma u ishranu mogli da smanjimo rizik od dijabetesa i snizimo nivoe šećera u krvi.

Kod kojih zdravstvenih problema pomaže korijander?

Kod kojih zdravstvenih problema pomaže korijander?

Seme korijandera se može koristiti za ublažavanje pojedinih zdravstvenih tegoba kao što su problemi sa varenjem, nadutost i zatvor. Kod kojih još zdravstvenih stanja pomaže korijander?

Šta se dešava kada smanjimo količinu šećera u ishrani?

Šta se dešava kada smanjimo količinu šećera u ishrani?

Doktor Robert Lustig, koji je prethodnih 16 godina posvetio lečenju gojaznosti kod dece i proučavanjem metaboličkih efekata šećera iz hrane, u najnovijem istraživanju je pokazao šta se dešava u organizmu deteta kada se količina šećera smanji na preporučenih 10% dnevnog unosa kalorija.

Kako nam urme brzo vraćaju energiju?

Kako nam urme brzo vraćaju energiju?

Urme sadrže saharozu, glukozu i fruktozu tako da predstavljaju odličnu užinu između obroka ili na kraju dana, i brzo nam vraćaju energiju kada se osetimo umorno.

Kako vreme obroka utiče na rizik od raka dojke?

Kako vreme obroka utiče na rizik od raka dojke?

Nova studija američkih istraživača potvrdila je da vreme jela kao i izbalansiranost obroka mogu da utiču na smanjenje, ali i povećanje rizika od raka dojke.

Faktor rizika za pojavu raka dojke

Faktor rizika za pojavu raka dojke

Američki istraživači su utvrdili da redovni umereni obroci i rana večera mogu da smanje rizik od razvoja raka dojke kod žena. Šta se krije iza ovih nalaza?

Kako kasni obroci utiču na naše zdravlje?

Kako kasni obroci utiču na naše zdravlje?

Da li uveče obično kasno večeravate ili prestajete sa jelom više sati pred odlazak na počinak? Danas govorimo o tome zašto bi na spavanje trebalo da idete lakog stomaka.

U kojoj meri nam grejpfrut pomaže da smršamo?

U kojoj meri nam grejpfrut pomaže da smršamo?

Redovno konzumiranje citrusnog voća može vam pomoći da smršate. Pojedini sastojci u grejpfrutu pomažu u sagorevanju masnoća i regulisanju nivoa šećera u krvi i nivoa insulina.

Koja je ključna uloga hroma u organizmu?

Koja je ključna uloga hroma u organizmu?

Nedostatak hroma može dovesti do povećanog nivoa glukoze u krvi, povećanog nivoa holesterola i triglicerida, što povećava rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa.

U kom obliku je najbolje jesti voće i povrće?

U kom obliku je najbolje jesti voće i povrće?

Voće i povrće možete jesti u svim varijantama - sveže, zamrznuto, sirovo ili kuvano, u vidu sokova ili šejkova, pa čak i konzervirano, ali prednost ipak dajte svežem obliku! Takođe, obratite pažnju na dodati šećer kod različitih sokova i kompota.

Višedecenijska studija o značaju doručka

Višedecenijska studija o značaju doručka

Studija o povezanosti kvaliteta doručka sa nastankom metaboličkog sindroma trajala je više od 20 godina. Istraživači su 1981. anketom precizno ispitali dobrovoljce o njihovoj ishrani i naročito o sastavu njihovog doručka.

Šta je zapravo metabolički sindrom?

Šta je zapravo metabolički sindrom?

O metaboličkom sindromu se govori kada je prisutno barem 3 od više faktora rizika: nagomilavanje sala u predelu stomaka, povišeni nivoi triglicerida u krvi, hipertenzija, nizak nivo HDL ("dobrog") holesterola i povišen nivo šećera u krvi.

Glukoza u krvi govori mnogo o zdravlju

Glukoza u krvi govori mnogo o zdravlju

Koncentracija glukoze u krvi se održava u granicama normale delovanjem složenog hormonskog sastava. Povišena koncentracija glukoze ili hiperglikemija se javlja kod diabetes mellitus, teških opekotina, u stanjima šoka, stanjima sa povišenim adrenalinom.

Tamne mrlje pod pazuhom mogu biti znak šećerne bolesti

Tamne mrlje pod pazuhom mogu biti znak šećerne bolesti

Posle noktiju obratite pažnju na svoje pazušne jame. Promena boje kože u pazušnoj jami je znak da ste preterali sa dezodoransima ili kremama protiv znojenja i da ste zatvorili otvore znojim i lojnim žlezdama i stvorili gljivičnu ili bakterijsku infekciju.

Spavanje, terapija i sunčane naočare

Spavanje, terapija i sunčane naočare

Način na koji možete pomoći svojim očima jeste da svoju svakodnevnu rutinu dovedete u balans. Da regulišete nivo glukoze u organizmu kontrolisanim dijetarnim režimom ishrane, redovno uzimajte terpiju kojom regulišete glukozu i na kraju jednostavan savet: Nosite sunčane naočare.

Kada se treba obratiti oftalmologu?

Kada se treba obratiti oftalmologu?

Kako možete prepoznati da je Vaše oko bolesno? Maglovito vidno polje može biti, na prvi pogled, nevažan simptom, možda ste umorni ili ste previše vremena proveli ispred računara, ali ovaj simptom isto tako može biti znak oboljenja.

Šećer u krvi i degerativna oboljenja oka su usko povezani

Šećer u krvi i degerativna oboljenja oka su usko povezani

Visoke vrednosti glukoze u krvi stvaraju povećan rizik od nastanka degenerativnih oboljenja oka. Po nekim istraživanjima, šećerna bolest je vodeći uzrok slepoće odraslih osoba od 25 do 75 godina.

Ko to reguliše naše mišićne kontrakcije?

Ko to reguliše naše mišićne kontrakcije?

Skeletni mišići su samo jedna od tri vrste mišića koje postoje u našem organizmu i jedini su mišići koji su tetivama povežani sa kostima i drugim mišićima. Skeletni mišiću su pod konstantnom kontrolom viših centara, tj. perifernog i centralnog nervnog sistema.

Jabukama možete ubrzati metabolizam i regulisati telesnu masu

Jabukama možete ubrzati metabolizam i regulisati telesnu masu

Svaki dan kupite sebi dve jabuke, omiljene vrste, i pojedite ih za užinu. Ako želite da regulišete telesnu masu onda jabuke obavezno ubacite u svakodnevnu ishranu. Ubrzaćete metabolizam, stimulisati pasažu creva, uneti vitamine i minerale, i to bez imalo griže savesti kada su u pitanju šećeri i kalo

Sveža i sočna jabuka je savršena užina

Sveža i sočna jabuka je savršena užina

U jabukama se nalaze voćni šećeri, glukoza, saharoza i fruktoza. Od vitamina dominiraju vitamini A i E, ali sadrži i minerale, aromatične sastojke i 24% ulja unutar semenki. Jabuka je većinom voda, preko 82% vode je u jednoj jabuci, malo ugljenih hidrata. Jabuka je savršena namirnica za užinu.am.

Hrana podiže nivo glukoze a insulin ga kontroliše

Hrana podiže nivo glukoze a insulin ga kontroliše

Nivo glukoze u krvi može se povisiti usled stresa, metaboličkog poremećaja ali svakodnevno taj nivo se menja kada pojedemo neki obrok. U normalnim uslovima, nivo glukoze se nakon jela postepeno povisuje, i tu laganu promenu nivoa glukoze u krvi registruje pankreas i tada aktivira insulin.

Glukoza i insulin, nerazdvojni prijatelji

Glukoza i insulin, nerazdvojni prijatelji

Test kojim se utvrđuje nivo šećera u krvi pokazuje nivo glukoze u krvi, glukoze koja se u organizmu nađe usled metabolizma ugljenih hidrata. Glukoza je glavni izvor energije našeg organizma i njen nivo kontroliše insulin, hormon koji pomaže svim ćelijama u organizmu da tu glukozu upotrebe za rad.

Gusti slatki sok koji prave pčele

Gusti slatki sok koji prave pčele

Med je sladak gusti sok koji stvaraju pčele koje skupljaju polen sa raznih vrsta biljaka, p atako možemo razlikovati veliki broj vrsta meda. Neke od vrsta koje su najzastupljenije u našoj zemlji su svakako livadski med, bagremov ili gusti i tamni šumski med.

Testenina nam daje osećaj sitosti

Testenina nam daje osećaj sitosti

Testetnina sadrži skrob, ali sadrži malu količinu tzv. glikemičnog indeksa (GI). Konzumiranjem testenine obezbeđujemo dovoljno energije i postepen rast glukoze u krvi, što ne stvara šok i naglu sekreciju insulina. To značu da će nam testenina dati osećaj sitosti u dužem vremenskom peirodu.

Kafa utiče na metabolizam glukoze

Kafa utiče na metabolizam glukoze

Bilo da pijete regularnu kafu ili onu bez kofeina u sebi postižete lučenje insulina pa tako u celom organizmu menjate količinu hormona koja ima pozitivne efekte na tkivo prostate. Doktori tvrde da zapravo kafa ima uticaj na insulin i metabolizam glukoze.

Grožđice su odličan izvor energije

Grožđice su odličan izvor energije

Ukoliko ste aktivan sportista ili jednostavno se bavite poslom koji je u velikoj meri fizički zahtevan onda su grožđice odlična užina za Vas. Grožđice su veoma bogat izvor energije jer sadrže dobre šećere- fruktozu i glukozu.

Jabuke pomažu da smršamo efikasno i zdravo

Jabuke pomažu da smršamo efikasno i zdravo

Jabuka je kao što znate obavezni sastojak dijeta za mršavljenje, a evo i zašto. Jabuka sadrži pektin u vidu netopivih vlakana koja u kontaktu s vodom bubre i tako stvara osećaj sitosti ali i monosaharid fruktoza joku jabuka sadrži brzo zadovoljava želju za slatkim bez promena u nivou glukoze u krvi.

Ovas snižava holesterol i nivo šećera u krvi

Ovas snižava holesterol i nivo šećera u krvi

Dva osnovna fiziološka i biohemijska mehanizma koja ovas stimuliše i menja jesu, na prvom mestu, smanjenje serumskog holesterola kod osoba koje imaju povišen holesterol i smanjenje odgovora organizma na unos glukoze nakon jela.

Kafa stimuliše seksualne hormone

Kafa stimuliše seksualne hormone

Bilo da pijete regularnu kafu ili onu kofeina u sebi postižete lučenje insulina pa tako u celom organizmu menjate količinu hormona koja ima pozitivne efekte na tkivo prostate. Kafa ima uticaj na insulin i metabolizam glukoze kao što to čine i seksualni hormoni koji utiču na promenu ćelija prostate.

Vrednosti glukoze u krvi su najčešća laboratorijska analiza

Vrednosti glukoze u krvi su najčešća laboratorijska analiza

Koncentracija glukoze u krvi se održava u granicama normale delovanjem složenog hormonskog sastava. Povišena koncentracija glukoze ili hiperglikemija se javlja kod diabetes mellitus, teških opekotina. Snižena koncentracija glukoze se javlja kod hiperplazija, adenoma i karcinoma pankreasa.

Jabuka u borbi protiv kilograma

Jabuka u borbi protiv kilograma

Jabuka sadrži pektin u vidu netopivih vlakana koja u kontaktu s vodom bubre i tako stvara osećaj sitosti ali i monosaharid fruktoza joku jabuka sadrži brzo zadovoljava želju za slatkim bez većih promena u nivou glukoze u krvi.

  • Uslovi korisćenja
  • Marketing
  • Digital PR
  • Kontakt

Copyright ©2002- Doktor.rs