Promene konzistencije tkiva dojke su vezi sa hormonskom supstitucionom terapijom

Veličina:
AAA
"Promene u konzistenciji tkiva dojke udružene sa hormonskom supstitucionom terapijom su okarakterisane kao "dinamičke". Gustina tkiva dojke raste sa započinjanjem Hormonske Supstitucione Terapije (HST) i, takođe, opada sa prekidom HST" tvrdi istraživački tim sa University of Washington, Seattle. Oni ističu da rezultati njihovog istraživanja imaju značajan uticaj na odluku o otpočinjanju screening testiranja za karcinom dojke.

"Naše analize donose nove, bitne podatke o ženama koje su prestale sa HST, kao i o pacijentkinjama koje kontinuirano koriste HST" izveštavaju istraživači. "Prekidu terapije je sledilo smanjenje gustine, a povećanje gustine tkiva dojke je bilo podržano kontinuiranom HS Terapijom. Takođe smo zaključili da je započinjanje HS Terapije povezano sa menjanjem konzistencije parenhima dojke. Ovi rezultati su nesumnjivi dokaz da su promene konzistencije tkiva dojke, povezane sa HS Terapijom, dinamičke, povećavaju se sa započinjanjem i smanjuju sa obustavljanjem HS Terapije".

5212 žena sa menopauzom su bile uključene u opservacionu studiju. Ispitanice, starosti od 40 do 96 godina, su bile učesnice Group Health Cooperative of Puget Sound, Seattle. Svaka je imala snimljene dve mamografije između 1996 i 1998. godine.

Upoređivana je konzistencija tkiva dojke iz četiri grupe ispitanica. Grupe su bile podeljene na žene koje nisu koristile HST ni pred jednu mamografiju (Bez terapije), žene koje su koristile HST pre prve, ali ne i pre druge mamografije (Prekinuta terapija), žene koje su koristile HST pre druge, ali ne i pre prve mamografije (Zapožeta terapija) i žene koje su sve vreme koristile HST (Kontinuirana terapija).

Žene sa "započetom terapijom" su imale relativni rizik od 2.57 za povećanje gustine tkiva dojke, u odnosu na žene "bez terapije". Žene sa "prekinutom terapijom" su imale više šansi za javljanje povećane gustine tkiva dojke (relativni rizik od 1.81). Žene sa "kontinuiranom terapijom" su imale relativni rizik od 1.33 za povećanje gustine tkiva dojke, i relativni rizik 1.45 da imaju dojke sa trajno izmenjenom konzistencijom tkiva.

"Naši rezultati govore da kod nekih žena Hormonska Supstituciona Terapija povećava gustinu tkiva dojke, ali i da su te promene reverzibilne ukoliko dođe do prekida sa Hormonskom Supstitucionom Terapijom" zaključili su istrazivači sa University of Washington u Seattle-u.

A.Ž.

JAMA, 2001; 285: 171-176.

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94690 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
151617181920
21
22232425262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: