Angioplastika i pušenje

Veličina:
AAA
Paradoks je da, pušenje kao smrtonosna navika doprinosi razvoju oboljenja krvnih sudova, pomaže da arterije ostanu otvorene u toku procesa lečenja začepljenih krvnih sudova nogu.

Studija je pokazala da su pušači koji su nastavili da puše nakon angioplastike imali niži stepen ponovnog suženja arterija nego nepušači. Kako se i očekivalo, istraživači koji su vodili studiju na Univerzitetu u Beču ne preporičuju pušenje, ali rezultati pokazuju da povećan nivo ugljen-monoksida nakon angioplastike i ugradnje stenta u arterije donjih ekstremiteta može da prevenira njihovo ponovno začepljenje.

Pušači imaju veću koncentraciju ugljen-monoksida u krvi. Ugljen-monoksid je potencijalni antiinflamatorni agens koji dilatira krvne sudove, a poznato je i da može usporiti rast glatko-mišićnih ćelija arterijskog zida, što je ključni faktor u procesu ponovnog sužavanja krvnih sudova.

U studiji je učestvovalo 650 pacijenata sa bolešću perifernih krvnih sudova kod kojih je urađena angioplastika sa ili bez ugradnje stenta. Pacijenti su bili podeljeni u četiri grupe: nepušače, one koji su pušili 1 do 9 cigareta dnevno, one koji su pušili 10 do 20 cigereta dnevno i one koji su pušili preko 20 cigareta dnevno. Šest i dvanaest meseci nako lečenja proveravano je da li je došlo do ponovnog suženja krvnih sudova. Rezultati su pokazali da pacijenti koji su pušili do 10 cigareta dnevno imaju manju stopu ponovnog suženja krvnih sudova nakon angioplastike u toku oba intervala. Među teškim pušačima (preko 20 cigareta dnevno) stepen ponovnog suženja bio je 16% nakon šest i 26% nakon dvanaest meseci nakon tretmana. Kod nepušača je stopa bila 28%, odnosno 45% nakon šeset odnosno dvanaest meseci.

Rezultati pokazuju da bi upotreba ugljen-monoksida u terapiji u cilju smanjivanja ponovnog suženja krvnih sudova nakon angioplastike bila vredna daljeg istraživanja. Ipak, iako pušenje ima pozitivan efekat nakon angioplastika, treba istaći da su pacijenti lečeni na ovaj način bili mlađeg životnog doba i da su imali veću stopu srčanih udara u poređenju sa nepušačima.


M. Marinković

Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentarWellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 92932 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
12
3
4567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: