Avokado je namirnica koja se na našem podneblju ne koristi tako često, ali pokušaćemo da ubedimo svakoga da avokado svakako treba uvrstiti u jelovnik. Poslednjih par godina u nutricionističkom svetu se pokazalo da je dodavanje avokada u jela i sveže salate ima dvostruko dobro dejstvo.
U avokadu se nalazi mnoštvo vitamina i minerala. U samo 150g ovog osvežavajućeg voća nalazi se 35% dnevnih potreba za vitaminom K, 30% kalijuma i dijetrnih vlakana, oko 20% dnevnih potreba za vitaminom B6, vitaminom C, folatima i bakrom. U ovoj količini avokada nalazi se oko 230 kalorija.
U istraživanju u kom je učestvovalo 14,484 odraslih osoba, samo 273 ljudi je reklo da je u poslednjih 24 sata konzumiralo avokado i baš kod tih osoba se nakon analiza pokazalo da imaju povećanu količinu vitamina K, magnezijuma, vitamina E i kalijuma.
U avokadu se nalazi čak 5 grupa materija koje imaju protiv-zapaljensko dejstvo. Fitosteoli, karotenoidni antioksidansi, flavonoidi, omega 3 masne kiseline i polihidroksilati.
Avokado sadrži veliki broj materija koje pre svega imaju protiv-zapaljensko dejstvo ali i anti-kancerogeno dejstvo. Materija koje se nalaze u avokadu imaju takva svojstva da smanjuju rizik od nastanka malignih oboljenaj usne duplje, kože i prostate.
Sardine su verovatno najzastupljenija riba u većini naših prodavnica u Srbiji, ali koliko zapravo znate o tome šta se sve nalazi u malenoj konzervi ribe? Sardine sadrže veliki broj raznih nutrijenata koji pomažu zdravlju kardiovaskularnog sistema.
U samo 100g sardina se nalazi i preko 100% dnevnih potreba za vitaminom B12 koji u velikoj meri pomaže očuvanju kardiovaskularnog sistema na taj način što utiče na ravnotežu količine homocisteina u krvi.
Sardine su jako bitan izvor kalcijuma i vitamina D. Ova dva nutrijenta igraju bitnu ulogu u zaštiti kostiju. Vitamin D je najbitniji faktor u građi i očuvanju kostiju celog organizma.
Sardine sadrže veoma zanimljive materija, purine. Purini se nalaze u biljkama, zivotinjama pa i u ljudskom organizmu. Purini su supstance koej se kod nekih ljudi mogu pokazati kao glavna supstanca i razlog nekih oboljenja, zato prevelik unos ovih materija zna napraviti problem.
Vitamini i minerali koji se nalaze u sardinama su bitni za normalan rad ćelije. Samim tim je bitno da se regularnom ishranom i količinom vitamina i minerala očuva rad i život ćelije jer će svaka promena u radu ćelije može dovesti do njene pormene u malignu ćeliju.