Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Zima ne mora biti period odmora od treninga

Ako niste aktivan sportista onda pronađite sport ili aktivnost koja će Vam biti dovoljno zanimljiva i koja će Vas stimulisati da izađete iz kuće i provedete vreme fizički aktivni. Ako pak niste ljubitelj aktivnosti na snegu onda se naravno svojim fizičkim zdravljem možete baviti u sali za vežbanje.

Jedite voće i povrće ukoliko želite da budete zdravi preko zime

Zimsko Sunce nije toliko darežljivo kao letnje, a sa druge strane mnogo manje vremena provodimo napolju kada je vreme malo oštrije prema nama. Zbog ovoga naš organizam stvara manju količinu vitamina koji su nam potrebni za normalno funkcionisanje pa to moramo zameniti pravilnom ishranom.

Zima nije razlog zbog kog ne treba da pijemo vodu

S obzirom da se sve funkcije organizma bivaju usporene kada nemam dovoljno fizičke aktivnosti, automatski znamo da će zima sa sobom doneti i usporavanje metabolizma a samim tim i smanjeni imuni odgovor. Bez obzira na zimu, u toku dana treba da unesete barem 2 litre vode.

Vodite računa o telesnoj masi tokom zimskog perioda

Ukoliko želite da svoje zdravlje držite pod kontrolom i da utičete na prevenciju raznih oboljenja koja se javljaju tokom zimskog perioda onda morate pre svega voditi računa da se preko zime ne ugojite. Kilogram do dva je podnošljivo ali sve preko te brojke može u velikoj meri ugroziti zdravlje.

Zimski period smanjuje količinu vitamina D u organizmu

Ljudski organizam se tokom zime menja, drugačije funkcioniše, usporava metabolizam, čuva masne naslage jer provodimo mnogo više vremena u zatvorenim prostorijama. Zima izaziva snanjivanje količine vitamina D u organizmu.

Jedite crnu čokoladu ako želite zdravo srce

U oko 30g crne čokolade nalazi se sasvim dovoljno pozitivnih kakao materija koje imaju moć da smanje krvni pritisak ali i da snize vrednosti lošeg holesterola u krvi, za čak 10%. Dakle, čokolada je zdrava za naše srceali pre svega čini da se osećamo veoma dobro.

Koliko čokolade smemo da pojedemo u toku jednog dana?

Zanimljiv podatak o efektima čokolade po ljudski organizam je taj do kog su došli naučnici na jednom Institutu u Americi, ukoliko osoba prosečne telesne mase pojede 11kg čokolade, efekat će biti sličan efektu kakve opojne droge. Dakle, ipak nije strašno pojesti par rebara čokolade u toku dana.

Čokoladni sedativ je ipak bolji od veštačkog

Triptofan je esencijalna amino kiselika koja nas oslobađa napetosti tako čto hemijski stimuliše proizvodnju neurotransmitera serotonina, ali i endorfina, prirodnog opijata koji ima veoma bitnu ulogu u smanjenju bola. Anandamide isto tako relaksira telo pa je čokolada zbog ovoga najbolji sedativ.

Umesto aspirina pojedite malo čokolade

Ako pojedete 25g umereno slatke čokolade postićićete isti efekat kao da ste popili 80mg aspirina. Poznato je da se aspirim savetuje osobama koje imaju aretosklerotične promene na krvnim sudovima, ali ovo istraživanje svakako nudi bolju i prirodniju vrstu leka, koji je uz sve i vrlo ukusan.

Ukusna i neodoljiva čokolada zapravo čuva naše srce

Poslednja istraživanja koja nam stižu iz sveta su pokazala da se konzumiranjem flavonoida znatno smanjuje verovatnoća od nastanka srčanih oboljenja pa i srčanog udara. Kakao sprečava taloženje masnih naslaga na zidovima krvnih sudova.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94689 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718
19
2021
22232425262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: