Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Par saveta za sve koji boluju od artritisa

Pripazite na telesnu težinu. Vaš koleni zglob raduje se svakoj redukciji telesne mase.Izbegavajte nošenje teških tereta, posebno uzbrdo ili uz i niz stepenice stepenicama. Rasteretite svoj zglob koliko god je to moguće, izbegavanjem hodanja po stepenicama ili korištenjem štapa.

Vežbanjem možemo znatno umanjiti tegobe izazvane artritisom

Redovitim kretanjem poboljšava se ishrana zglobne hrskavice, a učvršćuju se mišići koji okružuju i učvršćuju zglob. Preporučuje se svakodnevno vežbanje, što predstavlja osnovni trening za rasterećivanje zglobova, jer kod artroze vredi načelo: više kretanja, uz manje opterećivanje zglobova.

Šta možemo preduzeti da sprečimo artritis?

Ukoliko u porodici imamo nekoga ko pati od artritisa onda znamo da treba da preduzmemo par mera kako bismo sprečili da naši zglobovi obole od ove hronične bolesti. Treba pokušati smanjiti prekomernu telesnu težinu, jer zglobovi moraju nositi svaki dodatni kilogram.

Najčešći uzroci nastanka artritisa na zglobovima

Razlozi za prekomerno trošenje hrskavice su višestruki, pored urođenih deformacija zglobova, ubrajaju prekomerna telesna težina, konstantno opterećenje zbog prirode posla te mikro ozlede hrskavice nastalih tokom rekreativnih sportskih aktivnosti ili nepravilno doziranih treninga.

Tokom zimskog godišnjeg doba obavezno posećujte svog lekara

Period zime donosi sa sosbom imanje fizičke aktivnosti a to može u velikoj meri uticati na Vaše osnovno oboljenje. Redovno uzimajte prepisanu terapiju i, ukoliko Vam je dozvoljeno, vežbajte svaki dan barem 20 minuta tokom jutarnjeg i popodnevnog dela dana.

Kako treba da se oblačimo tokom zime

Ljudski organizam najbolje funkcioniše sa unutrašnjom temperaturom tela od 36,5 stepeni, a to je veoma teško postići tokom perioda zime pa moramo voditi računa kada smo na hladnoći, da smo uvek prikladno i toplo i udobno obučeni.

Nadoknadite vitamine hranom ili suplimentima, uz savet lekara

Sve dok traje zimski period i dok god Sunce ne može da izazove stvaranje dovoljno vitamina D u organizmu, treba da uzimate hranu koja sadrži ovaj vitamin ili stimuliše nejgovu sintezu. Ukoliko ni to nije dovoljno, uz savet sa lekarom, tokom zime uzimajte suplemente.

Redovan san je zapravo pola zdravlja tokom zime

Ukoliko želite svom nervnom sistemu ali i celom organizmu da obezbedite najbolje uslove za funkcionisanje onda se potrudite da imate redovne cikluse sna. Dobra doza sna za odraslu osobu je između 7 i 9 sati u toku jednom dana tj. 24 sata. Redovan i kvalitetan san vredi koliko i zdrav način ishrane.

Manje masnoće a više povrća je recept za zimsko zdravlje

U cilju prevencije gripa, prehlada, infekcija kojima naš organizam može biti izložen tokom perioda zima, potrudite se da se u Vašem jelovniku nađu povrće i voće koje je aktuelno, tj sezonsko, jer je uvek bolje i zdravije jesti sezonske plodove nego npr. letnje voćke.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94691 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
2223242526
27
28
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: