Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Da li znate šta je zapravo depresija?

Depresija nije izmišljena bolest, nije lenjost ili nekoliko dana kada se osećate tužni ili loše zbog privremenih problema u životu. Ona nije PMS ili stres. Depresiju najlakše i najobjektivnije možemo nazvati bolešću osećaja.

Samo Vi možete da vodite računa o svom zdravllju

Vodite računa o oralnoj higijeni, jer sva hrana koju jedemo u naš organizam stiže preko usta i ukoliko smo savesni i odgovorni prema sebi onda nećemo imati problema kasnije u životu. U savetu sa Vašim stomatologom pronađite najbolju kombinaciju za čišćenje Vaših zuba.

Jednom godišnje otiđite na profesionalno čišćenje zuba

Rezultati ovog istraživanja su pre svega ohrabrujući jer, kako trvrde lekari koji su sprovodili istraživanje, dovoljno je da samo jednom godišnje posetimo svog stomatologa i uradimo profesionalno i stručno čišćenje zuba kako bismo smanjili rizik od nastanka srčanih oboljenja i tegoba.

Pranje zuba sprečava zapaljenska oboljenja u organizmu

Pranje zuba i uklanjanje bakterija iz same usne duplje dovodi i do manjeg broja zapaljenskih oboljenja u organizmu a upravo su zapaljenjski procesi ti koji su glavi odgovorni za nastanak kardiovaskularnih obooljenja i slabljenja srčanog mišića.

Koliko je bitno održavati higijenu usta i zuba

Istraživanja lekara koji se bave oralnom higijenom su utvrdila da je loša oralna higijena direktno povezana sa mnogim oboljenjima, ali najnovija saznanja govore o tome koliko utiče i u koliko velikoj meri i na oboljenja srca i krvnih sudova.

Pranjem zuba preveniramo srčane probleme

Na osnovu istraživanja u Tajvanu, ljudi koju su redovno odlazili kod stomatologa na profesionalno čišćenje zuba su imali čak 24% manje verovatnoće da obole od kardiovaskularnih oboljenja.

Koštunjavo voće jača naše arterije

Vitamin E će čuvati elastičnost krvnih sudova, steroli su supstance koje snižavaju nivo holesterola u krvi i tako preveniraju nastanak karidovaskularnih oboljenja. L-arginin je supstanca koja jača zidove arterija, prevenira lepljenje masti za zid arterije i omogućava nesmetanu cirkulaicju.

Odlična kombinacija vitamina E i omega 3 masnih kiselina

Jedan od glavnih razloga blagotvornog dejstva koštunajvog voća jesu omega 3 masne kiseline i vitamin E. Ove voćke sadrže veliku količinu ovih divnih masnih kiselina koje preveniraju veliki broj zapaljenskih oboljenja u organizmu, imaju antikancerogeno svojstvo.

Orasi i lešnik jačaju unutrašnjost krvnih sudova

Konzumiranjem koštunjavog voća smanjićete rizik od nastanka kardiovasklarnih oboljenja, stvaranja krvnih ugrušaka, prevenirate i tromboflebitis, aterosklerotične promene na krvnim sudovima. Sve ovo rezultuje i smanjenjem rizika od nastanka srčanog udara ili infarkta miokarda ali i moždanog udara.

Odaberite koštunjavo voće koje najviše volite

S obzirom na količinu minerala i masnih kiselina koje se nalaze u svakoj od koštunjavih voćki, potpuno je svejedno za koju ćemo se vrstu odlučiti. Odličan početak dana je bogat obrok od mleka, musli pahuljica sa koštunjavim voćem i malinama ili borovnicama ili bananama.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94684 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15
16
1718192021
22232425262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: