Ove neobične sitne i jedinstvene voćke su bogate nezasićenim masnim kiselinama, cinkom, gvožđem, natrijumom, magnezijumom, kalijumom, kalcijumom i drugim nutrijentima što ih čini savršenim grickalicama koje mogu imati samo povoljno dejstvo po naš organizam.
Zasićene masne kiseline koje sadrže koštunjave voćke imaju blagotvorno dejstvo na krvne sudove. Dovoljno je da pojedete samo 40 g koštunjavog voća dnevno i da smanjite rizik od nastanka srčanih oboljenja.
Ukoliko konzumirate hranu bogatu masnim kiselinama, poput sardina, lososa, haringe, maslinovih ulja i maslinki, obezbedićete smanjenje nivoa lošeg holesterola i trigcerida a samim tim smanjiti i rizik od srčanog udara, visokog krvnog pritiska i stvaranja trombova.
Ovsene pahuljice sadrže rastvorljiva vlakna koja snižavaju nivo LDL holesterola. Dovoljno je da pojedete jednu šolju ovsenih pahuljica dnevno, potopljenih u mleko ili skuvanih u mleku. U kombinaciji sa bananama i koštunjavim voćem obezbedićete dnevne potrebe organizma za vlaknima.
Dovoljno je da se posavetujete sa nutricionistom oko izbora namirnica koje treba da uvedete u svakodnevnu ishranu ukoliko imate visoke vrednosti holesterola ili triglicerida. Promene u ishrani su za većinu ljudi velike promene, ali morate znati da ne morate da gladujete i narušite svoje zdravlje.
Ukoliko osnovne krvne analize pokažu povišene vrednosti masnoća u krvi treba otkriti prave razloge. U najvećem broju slučajeva problem visokih vrednosti masnoća se rešava promenom režima ishrane, regulacije ritma spavanja i psihološkom terapijom u cilju smanjenja stresa.
U redovnim krvnim pretragama koje treba da uradimo barem jednom u godini dana lekar uvek daje nalog da se uradi analiza određivanja količine masnoća u krvi. LDL, holesterol niske gustine za razliku od HDL, holesterola visoke gustine, je loš za nas.
Sve masti koji naš organizam treba da sadrži mogu se ili uneti u organizam putem hrane ili se same stvaraju u organizmu. Holesterol i trigliceridi se, an primer, najalze najviše u hrani životinjskog porekla i zasićenim mastima.
Upravo tako, trigliceridi kao vrsta masti se nalaze u našem organizmu i potrebni su za njegovo normalno funkcionisanje. Trigliceridi zapravo predstavljaju lanac masnih kiselina koje sadrže velike količine energije koja je naravno potrebna organizmu kako bi se svi procesi obavljali bez problema.
Masnoće su sastavni deo našeg organizma i bez njih ne bismo mogli da funkcionišemo kako treba, svi naši organi i procesi b ibili ugroženi. Holesterol ima veoma važnu ulogu, učestvuje u stvaranju važnih hormona ali isto tako pomaže stvaranje drugih masnoća koje čine ovojnice nervnih ćelija.