Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Sitne voćke bogate mineralima i masnim kiselinama

Ove neobične sitne i jedinstvene voćke su bogate nezasićenim masnim kiselinama, cinkom, gvožđem, natrijumom, magnezijumom, kalijumom, kalcijumom i drugim nutrijentima što ih čini savršenim grickalicama koje mogu imati samo povoljno dejstvo po naš organizam.

Masne kiseline snižavaju nivo masti u organizmu

Ukoliko konzumirate hranu bogatu masnim kiselinama, poput sardina, lososa, haringe, maslinovih ulja i maslinki, obezbedićete smanjenje nivoa lošeg holesterola i trigcerida a samim tim smanjiti i rizik od srčanog udara, visokog krvnog pritiska i stvaranja trombova.

Čudesne ovsene pahuljice snižavaju nivo holesterola u krvi

Ovsene pahuljice sadrže rastvorljiva vlakna koja snižavaju nivo LDL holesterola. Dovoljno je da pojedete jednu šolju ovsenih pahuljica dnevno, potopljenih u mleko ili skuvanih u mleku. U kombinaciji sa bananama i koštunjavim voćem obezbedićete dnevne potrebe organizma za vlaknima.

Promenite samo par navika u ishrani

Dovoljno je da se posavetujete sa nutricionistom oko izbora namirnica koje treba da uvedete u svakodnevnu ishranu ukoliko imate visoke vrednosti holesterola ili triglicerida. Promene u ishrani su za većinu ljudi velike promene, ali morate znati da ne morate da gladujete i narušite svoje zdravlje.

Na koji način se najbolje boriti sa masnoćama u krvi?

Ukoliko osnovne krvne analize pokažu povišene vrednosti masnoća u krvi treba otkriti prave razloge. U najvećem broju slučajeva problem visokih vrednosti masnoća se rešava promenom režima ishrane, regulacije ritma spavanja i psihološkom terapijom u cilju smanjenja stresa.

Koji delovi masnoća su opasni po naše zdravlje?

U redovnim krvnim pretragama koje treba da uradimo barem jednom u godini dana lekar uvek daje nalog da se uradi analiza određivanja količine masnoća u krvi. LDL, holesterol niske gustine za razliku od HDL, holesterola visoke gustine, je loš za nas.

Masti dobre za naš organizam nam dolaze sa dve strane

Sve masti koji naš organizam treba da sadrži mogu se ili uneti u organizam putem hrane ili se same stvaraju u organizmu. Holesterol i trigliceridi se, an primer, najalze najviše u hrani životinjskog porekla i zasićenim mastima.

Trigliceridi mogu biti i dobri za naš organizam

Upravo tako, trigliceridi kao vrsta masti se nalaze u našem organizmu i potrebni su za njegovo normalno funkcionisanje. Trigliceridi zapravo predstavljaju lanac masnih kiselina koje sadrže velike količine energije koja je naravno potrebna organizmu kako bi se svi procesi obavljali bez problema.

Važnost normalnih vrednosti holesterola u krvi

Masnoće su sastavni deo našeg organizma i bez njih ne bismo mogli da funkcionišemo kako treba, svi naši organi i procesi b ibili ugroženi. Holesterol ima veoma važnu ulogu, učestvuje u stvaranju važnih hormona ali isto tako pomaže stvaranje drugih masnoća koje čine ovojnice nervnih ćelija.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94696 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
2223
24
25262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: