Svi ljubitelji zimskih sportova se svake zime raduju snegu i ledenim periodima. Iskusni skijaši koji skijaju barem jednom godišnje su obično u toku sa svim novinama u ovom zimskom sportu ali šta je sa onima koji tek počinju da se interesuju za skijanje?
Ukoliko ste ikada obavili pregled kod nutricioniste i posavetovali se u vezi sa ishranom primetili ste da su voće i povrće uvek dozvoljeni u skoro neograničenim količinama. To svakako zavisi od opšteg zdravstvenog stanja jedinke, oboljenja ili stanja koja zahtevaju poseban režim ishrane.
U povrću i voću uvek možemo naći saveznika ukoliko je naš cilj da budemo zdravi. Neki od fitonutrijenata koji se nalaze u njima su terpenoidi u koje spadaju koenzim Q10, i vitamin A, zatim fitosteroli, flavonoidi koji biljkama daju pigment a imaju izrazito antioksidantno dejstvo.
Biljke sadrže dijetetska vlakna, masti, proteine, vodu, vitamine i minerale ali i fitonutrijente (fito-biljka). Fitonutrijenti imaju samo pozitivno dejstvo na ljudsko organizam posebno kada su u pitanju prevencija malignih oboljenja i visokog pritiska ali i ostalih kardiovaskularnih oboljenja.
Precizne laboratorijske, biohemijske i fiziološke analize su izdvojile nekolicinu biljnih nutrijenata iz povrća koje je najčešće dostupno ljudima širom sveta i na taj način znatno olakšale ljudima da izaberu prave namirnice.
Povrće i voće su namirnice koje našem organizmu donose samo dobro, to je u mnogim istraživanjima i dokazano ali mi želimo da Vas podsetimo an neke činjenice zbog kojih povrće i voće treba da zavolite još više. U povrću i voću možemo naći sasvim dovoljno hranjivih materija dobrih za naše zdravlje.
So se, pored primene u ishrani, često koristi i kao sredstvo za čišćenje. So u kombinaciji sa vodom i terpentinom je odlična za uklanjanje žutih mrlja na kadi u kupatilu. So treba da sipate u svoje kuhinjske slivnike, kako biste sprečili zagušenje odvoda ali i eliminisali neprijatne mirise.
Dokazano je da ukoliko konzumiramo preveliku količinu soli u dužem vremenskom periodu možemo doprineti razvoju hipertenzije. Ali ukoliko so kao začin koristite u normalnim i preporučenim dozama, onda ne treba da se plašite da ćete imati problema sa hipertenzijom.
So koristimo tokom kuvanja hrane, iz praktičnih razloga jer će dodavanjem soli u vodu u kojoj se kuva testenina sprečiti njeno slepljivanje, ili će pomoći da se ljuska krompira lakše oljušti ukoliko u vodu u kojoj kuvamo krompir stavimo malo soli.
Još tokom davnog kamenog doba ljudi su otkrili kako to sve so može biti u službi ljudi i na koje sve načine može poboljšati kvalitet života. Ovaj slani beli mineral je bio toliko bitan kroz istoriju da su se i ratovi vodili zbog njega. So je nekada čak bila sredstvo plaćanja ili robne razmene.