Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Svetski dan borbe protiv kancera

Još 1993. godine se u Ženevi osniva Internacionalna unija za kontrolu kancera (UICC) i od tada broji više od 500 organizacija iz više od 120 zemalja širom sveta. Od te godine svakog 04. februara se obeležava Svetski Dan Kancera.

Intolerancija na hranu ne znači imati dosadan jelovnik

Vočne zimske kolačiće pravite od 100g marmelade po izboru, dodajte 100 fruktoze i 2 belanca, dodajte 250g mlevenih badema ili lešnika i od ovog testa pravite oblike koje želite i pecite na podmazanom plehu. Kada su gotovi premažite ih marmeladom od koje ste pravili i same kolačiće.

Test intolerancije na hranu menja jelovnik

Test intolerancije na hranu se radi jednostavnim vađenjem krvi, rezultati testa se čekaju par dana i onda na osnovu analiza lekar će Vam dati spisak namirnica i ritam kojim treha da ih jedete. Nakon testa doćiće do eliminisanja sastojaka i namirnica koje u našem organizmu stvaraju intoleranciju.

Simptomi intolerancije na hranu i druge namirnice

Prvi simptomi se mogu javiti i posle samo 30 minuta od unošenja nekih namirnica u organizam ili se ti simptomi mogu javiti tek posle 48 sati. Neki od njih su crvenilo kože, ekcem, urtikarija, astma, sinuzitis.

Najčešći oblik intolerancije na hranu

Intolerancija na hranu dakle nije alergija. Intolerancija na neke namirnice se javlja kada naš organizam nije u stanju da se izbori sa nekim supstancama koje se nalaze u namirnicama koje konzumiramo, najčešće zbog odsutstva određenih enzima koji su potrebni za varenje tih supstanci.

Intolerancija na određene namirnice u ishrani

Intolerancija na hranu je povećana osetljivost na neke namirnice ili neke hemijske elemente nekih namirnica i nealergijskog je karaktera. Nije u pitanju alergija na namirnice već osetljivost organizma na određene namirnice ili pak aditive u njima.

Ishrana za borbu protiv niskih temperatura

Sasvim je jasno da ćemo u periodu zime trošiti veći broj kalorija ukoliko smo fizički aktivni napolju pa zato moramo voditi računa o namirnicama koje unosimo. Tople supe, variva, meso, kuvano povrće i voće, sirevi i mlečni proizvodi su uvek odličan izbor za sve fizičke izazove u periodu zime.

Ovca je najbolji čovekov prijatelj

Vuna kao najbolji izolator temperature je uvek dobitna kombinacija i uvek je bolje izdvojiti novac i kupiti kvalitetnu vunenu odeću nego isti novac potrošiti na veći broj komada odeće koji nisu toliko praktični i topli kao vuneni. Rukavice moraju biti futrovane i vunene, šal i kapa isto tako vuneni.

I topla čizma i šešir čuvaju glavu

Naš organizam je neverovatno inteligentan i u momentima niskih temperatura tokom perioda zime ima moć da kontrakuje sitne krvne sudove na periferiji i krv iz njih šalje u centralni deo našeg tela. Zbog ovoga su nam često hladne ruke i noge.

Šta nas sve to može sačuvati od hladnoće?

Veoma niske temperature vazduha tokom simskog godišnjeg doba naravno nisu temperature na kojima ljudski organizam može da funkcioniše najefikasnije. Izborom prave odeće možemo pomoći našem telu. Nosite vuneni donji veš, vunene čarape, vunene pantalone i džempere.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94692 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
222324252627
28
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: