Gluten je izraz koji nije potekao iz nauke nego iz prehrambene industrije i u pitanju je proizvod koji je skup više materija i proteina koji se dobija u procesu proizvodnje proizvoda od žitarica, pšenice naravno u najvećem procentu ali to nikako ne znači da se gluten ne može stvoriti i od ovasa npr.
Laktoznu intoleranciju ima oko 30% svetske populacije i to su osobe koje ne proizvode dovoljnu količinu enzima laktaza koji vari mleko i kao glavni simptom se javlja meteorizam i dijareja, zbog velike količine nagomilane i nesvarene laktoze u tankom crevu.
Hrana koja povećava rizik od ovakve alaergije je riba, školjke, mleko, jaja, pšenica, soja, slatkiši i kikiriki. Ukoliko sumnjate da imate alergiju na neku od namirnica, to možete utvrditi samo posebnim režimom ishrane i praćenjem reakcija organizma.
Ipak se u većini slučajeva alergija na hranu javi kao zakasnela reakcija. Čak preko 60% svetske populacije ima neki vid ovakve alergije koji se za zakašnjenjem javi usled nemogućnosti našeg imunog sistema da odmah odredi na koju od namirnica je preosetljiv.
Razlikuje se nekoliko vrsta preosetljivosti na hranu, reakcije koje se javljaju odmah po uzimanju neke namirnice, simptomi koji se jave kasnije, glutenska i laktozna netolerancija. Namirnice koje će najpre izazvati trenutnu alergijsku reakciju su jaja, kikiriki, jagode, školjke i riba.
Crni čaj, ako ga konzumirate 3 puta dnevno u periodu od 2 nedelje učiniće da se vaše T celije imunog sistema pretvore u super celije koje ce proizvoditi 10 puta više interferona, proteina koji uništava viruse. Ako niste ljubitelj crnog čaja i zeleni čaj ce do određene mere učiniti isto.
U toku dana je potrebno uneti oko 1000 internacionalnih jedinica ovog vitamina a to delom možemo učiniti konzumiranjem žitarica punog zrna, mleka i masne ribe. Pošnite dan ukusnim žitaricama i mlekom, a za savršen ručak sebi spremite šarana ili lososa.
Za razliku od mnogih voćki, narandža je voće koje uvek možeo naći u rpodavnicama, i svakako ih treba uvrstiti u dnevni meni. U samo jednoj čaši soka od narandže nalazi se preko 70mg vitamina C, koji je na listi vitamina koji stimulišu imunitet da ostane pripravan u borbi protiv mikroorganizama.
Ulazimo u period godine kada ostajemo bez svežih i zdravih voćki, i naravno da će to osetiti naš imunitet. Imuni sistem čoveka najbolje funkcioniše uz ishranu od 5 obroka na svaka 3 sata u toku dana, kada imamo ritam spavanja od 8 sati dnevno i kada unosimo bar 2 litre čiste vode u toku dana.