Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Fobije se leče učenjem i psihološkim savetovanjem

Ukoliko zbog straha izbegavamo da odemo na posao ili komuniciramo sa ljudima i ukoliko takvo stanje traje duže od 6 meseci onda je vreme za ozbiljno lečenje. Fobije se leče kombinacijom bihevioralne kognitivne terapije, medikamenata i preventivnim psiho-savetovanjem.

Kako prepoznati pravu fobiju i razlikovati je od normalne doze straha?

Normalno je da smo nervozni pred putovanje avionom ali to prerasta u fobiju samo ukoliko zbog straha zapravo i ne odputujemo avionom kada to moramo učiniti. Normalno je da se uplašimo kada vidimo besnog psa, ali to prerasta u fobiju ako izbegavamo parkove jer mislimo da ćemo videti psa.

Za naše fobije su odgovorni i naši roditelji

Paukovi su ipak na prvom mestu. Insekti, zmije i miševi izazivaju vrlo često nerealne fobije kod velikog broja ljudi. Fobija će se najverovatnije stvoriti oko 10te godine života, duplo češće kod žena i vrlo često uslovljena vaspitavanjem i roditeljskim navikama tokom odrastanja ili vaspitavanja.

Koje su to tri velike grupe fobija?

Socijalne fobije u koje spadaju strah od javnog govora, strah od kontakta sa ljudima i sl., onda agorafobija koja predstavlja strah od boravka u spoljašnjoj sredini i u treću grupu spadaju specifične fobije u koje spadaju svi strahovi izazvani nekim predmetom, živim bićem, situacijom.

Kako definisati i razumeti fobije?

Fobije se definišu kao intenzivan strah koji je neretko zapravo irealan. Najčešće fobije ili veliki strahovi su vezani za zatvoren ili otvoren prostor, insekte, visinu, vožnju koima, gmizavce ili fobije od igala. Fobije su strahovi koji su karakteristični za period detinjstva.

Lečenje se sprovodi kombinacijom terapija

Fibromialgija je sindrom koji se uspešno leči i kontroliše kombinovanom primenom medikamentozne terapije, fizikalne terapije, psihoterapije, relaksirajućim masažama i na kraju pravilno doziranim fizičkim angažovanjem.

Šta izbegavati kako ne bi došlo do komplikacija

Bol će povećati nagla promena vremena, stres, anksioznost pa čak i fizička aktivnost. Ukoliko ovo stanje potraje može doći do pojave depresije, sindroma hroničnog zamora, insomnije, poremećaja u koncentraciji, smanjenom obimu pokreta zglobova i pojave tenzionih i migrenskih glavobolja.

Kada se obraćamo za pomoć kada je u pitanju bol?

Fibromialgija se karakteriše pojavom bola u mišiću, bolnih tačaka duž tela mišića. Bol koji se oseti je nekada iznenadan, jak, oštar, kao udarac oštrim predmetom i bol će se pojačati ukoliko se bolni mišić više istegne. Gorući bol, grčenje mišića i glavobolja je ono što tera nekoga da potraži pomoć.

Fibromialgija nema egzaktnu etiologiju

Tačan uzrok nastanka fibromialgije nije utvrđen,ali neki od činioca koji mogu povećati rizik od nastanka fibromialgije su svakako stanje povećanog emotivnog stresa, fizičke povrede, patološki odgovor na bol, infekcije, poremećaj ritma spavanja ili kakva profesionalna bolest.

Fibromialgija je najčešći mišićni bol koji osetimo

Našim mišićima, kao i svakom drugom organu u našem telu, je potreban odmor, i kada ne odmorimo dovoljno naše mišiće dolazi do niza patoloških metaboličkih procesa unutar samog tkiva mišića i razvoja bolnog sindroma pod nazivom fibromialgija. Fibromialgija se može definisati kao bolno stanje mišića.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94691 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
22
23
2425262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: