U samo 150g kuvane bundeve nalazi se preko 200% dnevnih potreba za ovim vitaminom, a pri tom, jako malo kalorija. Sočno meso bundeve sadrži i vitamin K i vitamin B6, folate i kalijum. Bundeva je višestruko povoljna za nas i posebno ga zimi treba jesti kada je našem organizmu potrebna najveća pomoć.
Limun, limeta, mandarine i narandže pored toga što sadrže vitamin C sadrže i flavonoide od kojih je najznačajniji hesperidin, flavonoid koji reguliše nivo lošeg i dobrog holesterola, snižava nivo triglicerida i na taj našin naš organizam čini jakim i spremnim za odbranu od bakterija i virusa.
Iako se svi znamo da je zdravo jesti tamno zeleno povrće, ipak se čini da se ne zna dovoljno o ovom magičnom povrću. Povrće tamno zelenih liski su spanać, blitva, zelene salate, peršun, kelj, prokelj. Povrće sa tamno zelenim liskama je bogato gvožđem, vitaminom A i vitaminom K.
Nosite kvalitetnu obuću. Zimska obuća je jedina stvar na kojoj ne treba štedeti, pa se tokom godine trudite da kupite ubodbe, komotne, tople čižme ili duboke patike. Vodite računa o materijalu, neka to budu koža ili guma, jer plastični materijali se ponašaju samo kao dupla opasnost.
Ukoliko izlazite napolje vodite računa da ste prikladno obučeni. pamučne tkanine Vas neće ugrejati, pa ih birajte samo kao donji veš i možda tanak sloj uz kožu, a onda će samo dobar vuneni džemper učiniti da se osećate ugodno ako boravite napolju a temperatura je u minusu.
Prava zima je konačno stigla, a sa njom i veliki broj povreda izazvanih klizanjem po ledu. Jedino što mi možemo uraditi po tom pitanju je ne izlaziti napolje bez preko potrebe, nositi udobnu obuču koja se ne kliže, hodajte sitnijim koracima, držite se delova trotoara koji je utaban ili očišćen.