Bolni sindrom kog karakterišu bol i spazam mišića lumbalnog i krsnog dela kičmenog stuba, bol pri savijanju, kijanju, kašljanju, glavobolje, bol koji se od lumbalnog dela širi ka nogama i stopalima. Bol se u akutnim fazama otklanja medikamentoznom terapijom, mirovanjem, fizikalnom i kineziterapijom.
Bolno stanje u lumbalnom delu kičmenog stuba ili lumbalni sindrom je jedna od najčešćih dijagnoza današnjeg vremena. Lumbalni sindrom skoro podjednako zahvata osobe ženskog i muškog pola, a u današnje vreme nema ni pravila kada su u pitanju kondicija ili utreniranost ili pak profesija.
Kičmeni stud je jedinstven spoj pršljenova. Naš kičmeni stub je sačinjen od različitih vrsta pršljenova, pa tako razlikujemo vratne pršljenove, grudne, lumbalne, krsne i trtične. Vratnih ima 7 i imaju znatno više telo samog pršljena, grudni su skladno građeni, lumbalni i krsni su izuzetno snažni.
Dovoljno je da promenite, na prvi pogled neznačajne, sitnice u svakodnevnom životu i da osetite jedan od najčešćih bolova, bol u lumbalnom delu kičmenog stuba ili bol u krstima. Naša kičma je neverovatan organ, sklop koštanih elemenata tj. pršljenova, tetiva, ligamenata, krvnih sudova i nerava.
Bilo da jedete sveže jabuke ili ih blago kuvate u vodi i jedete kao kompot, unećete vlakna, minerale i vitamine koji će doneti samo dobre stvari Vašem organizmu. Posebno u zimskom periodu, kada smo više neko ikada podložni infekcijama respiratornih organa, vitamin C će jačati naš imuni sistem.
Svaki dan kupite sebi dve jabuke, omiljene vrste, i pojedite ih za užinu. Ako želite da regulišete telesnu masu onda jabuke obavezno ubacite u svakodnevnu ishranu. Ubrzaćete metabolizam, stimulisati pasažu creva, uneti vitamine i minerale, i to bez imalo griže savesti kada su u pitanju šećeri i kalo
U jabukama se nalaze voćni šećeri, glukoza, saharoza i fruktoza. Od vitamina dominiraju vitamini A i E, ali sadrži i minerale, aromatične sastojke i 24% ulja unutar semenki. Jabuka je većinom voda, preko 82% vode je u jednoj jabuci, malo ugljenih hidrata. Jabuka je savršena namirnica za užinu.am.
Pre dve godine kao rezultat saradnje 85 naučnika, 18 instituta, u Italiji je objavljeno zanimljivo otkriće. Naime, naučnici su konačno uspeli da dešifruju ceo genom jabuke (Golden Delicious) utvrdivši da se jabuka sastoji od 57 000 gena, što je impozantno s obzirom da ljudi imaju samo 30 000.