Dijetarna vlakna u kiviju će isto tako uticati na smanjenje rizika od nastanka maligniteta debelog creva. Vitamin C iz kivija će jačati naš imuni sistem i štititi nas od uticaja virusa i bakterija, prevenirati infekcije, posebno u peirodu godine kada je naš organizam njima najpodložniji.
Vlakna koja u velikom procentu sačinjavaju kivi pomažu varenje hrane. Vlakna deluju stimulativno na pokrete tankog creva i čine ga prohodnijim. Zdrav digestivni sistem je osiguranje da će sastav mikroorganizama u crevima biti izbalansiran i da će naš organizam funkcionisati pravilno.
Jedan kivi sadrži veću količinu vitamina C od jedne narandže. Kivi sadrži čak 230% , preko dva puta dnevnih potreba organizma za ovim viaminom. Ovo nam dovoljno govori o moći kivija, koji na prvi pogled i ne deluje tako privlačno, priznaćete. Kivi sadrži folnu kiselinu i vitamin E.
Verovali ili ne, prvi naziv za ovo neobično voće je bilo kinesko grožđe ili sunčana breskva, a tek od pre par desetina godina se koristi naziv koji su ovom voću dali domorodci sa Novog Zelanda. Naziv voćki neobične, čupavo dlakave kore su nazvali po ptici.
U kiviju ne vladaju samo vitamini, u kiselkastom i osvežavajućem voću se nalaze i minerali. Nikada ne bi pomislili da je neugledna voćka koja se krije ispod svoje čupve kore pravu malu laboratoriju minerala. U kiviju možemo naći bakar, magnezijum, kalijum, cink, kalcijum, hrom i gvožđe.
Kokosovo mleko sadrži i laurinsku kiselinu, masnu kiselinu, koja ima značajnu ulogu u održavanju našeg imunog odgovora na visokom nivou. Laurinska kiselina kada se nalazi u našem organizmu direktno aktivira supstancu pod nazivom monolaurin koja uništava viruse i bakterije.
U kokosovom mleku se nalaze proteini, ugljeni hidrati, dijetarna vlakna, prirodni šećeri, vitamin C, vitamin E, vitamini B1, B6, B3, B5, B9, isto tako sadrži i selen, kalcijum, magnezijum, gvožđe, natrijum, fosfor i kalijum. Kokosovo mleko u 100ml sadrži oko 200 kalorija.
Zemlje dominantne po količini proizvedenih proizvoda od kokosa su Indija, Filipini, Brazil, Tajland. Kokos se u našoj zemlji pretežno koristi u obliku kokosovog brašna, ali su nam itekako dostupni i drugi proizvodi, kao što je kokosovo mleko koji ne bi bilo loše ubrojati u spisak namirnica.
Neobičan plod kokosove palme se od davnina koristio u humanoj ishrani, kako kokosovo mleko tako i samo meso unutar tvrde kore kokosovog oraha. U nekim kulturama se tečnost u unutrašnjosti kokosovog oraha čak smatralo pićem bogova i eliksirom dugog života.
Ostrva Indijskog i Tihog okeana su bogata iyuyetno neobičnim drvetom. Kokosove palme su karakteristično drveće koje daje jedan od najpoznatijih plodova u celom svetu. kokosov orah. Kokosov orah ima izuzetno tvrdu spoljašnost i kao da sa puno razloga krije svoju unutrašnjost.